IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатите държави поставят ваксини 25 пъти по-бързо от най-бедните

Към четвъртък 40% от разпространените дози по света са отишли при хора в 27 богати държави, чиито граждани са едва 11% от световното население

11:06 | 09.04.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Достатъчно ваксини са били предоставени за пълното ваксиниране на около 5% от населението на света, но разпространението им не е равномерно. Повечето препарати отиват в по-богатите държави.

Към четвъртък 40% от разпространените ваксини срещу коронавирус по света са отишли при хора в 27 богати държави, чиито граждани са едва 11% от световното население. В същото време държавите, които съставляват най-бедните 11%, са получили едва 1,6% от разпределените дози до момента, показва анализ на данни, събрани от тракера за ваксини на  Bloomberg.

Изчисленията сочат, че в страните с най-високи доходи се поставят ваксини 25 пъти по-бързо, отколкото в тези с най-ниските.

Базата данни на Bloomberg проследява над 726 млн. дози ваксини, предоставени на 154 държави.

Така например в САЩ са 24% от ваксините, но едва 4,3% от населението, докато в Пакистан дозите са едва 0,1%, а хората са 2,7% от тези по света. Този модел се повтаря на много други места по света и отразява усилията на по-заможните страни да се запасят с достатъчно медикаменти, които в някои случаи може да стигнат за дори неколкократно ваксиниране на населението им, показва отделен анализ на сделките за покупка на ваксини.

САЩ са напът да ваксинират 75% от жителите на страната през следващите три месеца. Междувременно почти половината от страните по света все още не са достигнали ваксиниране и на 1% от населението. Това неравенство не включва над 40 държави, най-вече сред по-бедните, където все още няма публично достъпни данни за ваксините. Тези държави представляват почти 8% от населението на света.

Все още няма механизъм, който да гарантира равно разпределение на ваксините по света. Ако всички ваксини по света са разпределени на база население, то САЩ са получили почти 6 пъти повече. Великобритания пък е получила 7 пъти своя дял, изпреварвайки Европейския съюз с неговите 2 пъти повече. Но начело на списъка са Обединените арабски емирства и Израел със съответно 9 и 12 пъти техния дял на база население.

Китай поставя ваксини с темп, който приблизително съответства на броя хора  – разпределени са 20% от ваксините по света при население от 18% от световното. Пекин също така изнася ваксини за по-бедни страни, в някои случаи безплатно.

Най-бедният континент – Африка, също така е и най-слабо ваксинираният. От 54 държави само три са имунизирали повече от 1% от населението си. Над 20 страни пък дори не са започнали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
по-скоро не хвърлят материал , а оползотворяват всичко ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Да, *** пък в най-бедните се еат оивече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още