IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азия е най-скъпото място за луксозен живот

Бързото възстановяване от пандемията е една от основните причини, показва доклад

12:00 | 09.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изглед към Шанхай. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Изглед към Шанхай. Снимка: Bloomberg L.P.

За най-богатите Азиатско-Тихоокеанският регион продължава да е най-скъпото място за живот, като Шанхай измести Хонконг от челното място.

Това са някои от заключенията на публикувания в петък доклад на Julius Baer Group Ltd., цитиран от Bloomberg. Според данните една от причините е бързото възстановяване на региона от коронавирусната пандемия. В същото време Северна и Южна Америка са най-достъпните места за живот заради поевтиняването на американския и канадския долар, както и рязката девалвация на латиноамериканските валути.

Азиатските държави са най-скъпи, защото „Covid не стана епидемия по съвсем същия начин, както за съжаление стана в други градове в индекса“, посочва Раджеш Манвани, ръководител на звеното за пазари и управление на благосъстоянието за Азиатско-Тихоокеанския регион. „Така че те можеха да функционират по-нормално от други“, допълни той.

Най-скъпите градове за луксозен живот:

1. Шанхай

2. Токио

3. Хонконг

4. Монако

5. Тайпе

6. Цюрих

7. Париж

8. Лондон

9. Сингапур

10. Ню Йорк

Коронавирусната криза, която помете света и остави милиони хора без работа, е помогнала за увеличаването на състоянието на богатите. Представителите на технологичния сектор са се справили особено добре, тъй като блокадите помогнаха за преминаването онлайн на множество дейности – от учене до пазаруване и общуване с приятели.

Най-богатите 500 души на планетата са прибавили общо 1,8 трлн. долара към състоянието си през миналата година. Най-голямо състояние са натрупали Илон Мъск и Джеф Безос, показва Bloomberg Billionaires Index.

И макар сривът на туристическия сектор да доведе до 9,3% спад на цените на хотелските стаи миналата година, то самолетните билети бизнес класа са поскъпнали с 11% – най-голямото увеличение сред луксозните категории, тъй като превозвачите трябва да компенсират намалените продажби, посочват от Julius Baer. В същото време цената на дамските луксозни обувки са намалели най-много сред категориите – с 12%.

В Азия цените на стоките и услугите за най-богатите са значително по-ниски, отколкото индексът на потребителските цени в региона от 2013 г. насам, се казва още в доклада.

Шанхай стана най-скъпият град, след като цените се повишиха с 6% през миналата година, а тези в Хонконг останаха относително без промяна, посочва Марк Матюс, ръководител на изследователските операции на Julius Baer в Азиатско-Тихоокеанския регион. В Шанхай се наблюдава „значителна аномалия“, при която полетите бизнес класа са поскъпнали с 82%, а цените на хотелските стаи - с 15%, допълни той.

Като цяло луксозният живот по света е станал с едва 1% по-скъп през 2020 г., става ясно от доклада.

Докладът на Julius Baer проследява цените на 20 луксозни стоки, показателни за начина на живот на хората с високи нетни доходи в 25 града по света. За да се адаптира към промените в начина на живот през изминалата година, категории като лични треньори, сватбени приеми, ботокс и пиана са заместени с колела, спортни пътеки, здравни застраховки и технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още