IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните сливания и придобивания в сектора на имотите растат

Повишената активност се очаква да доведе до ръст и на инвестициите в индустрията

12:09 | 09.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Глобалните сливания и придобивания в сектора на имотите се възстановяват от втората половина на 2020 г. насам и тенденцията продължава и в началото на 2021 г.

Обемът на сливанията и придобиванията в сектора на имотите достига 2,2 трлн. долара през втората половина на миналата година, с което общият обем – над 3,2 трлн. долара, отчита спад от само 7% в сравнение с 2019 г., показват данните на консултантската компания CBRE.

Бързите темпове на сключване на сделки продължават и през първото тримесечие на 2021 г., отчита компанията. Пазарите на дълг и акции продължават да се подобряват, както и доверието в бизнеса, особено в сектора на технологиите, медиите и телекомуникациите (TMT).

Инерцията за сливания и придобивания е добър знак за инвестиционната дейност на пазара на имоти, особено на бизнес имоти. Увереността и ниската цена на капитала стимулират търсенето на капиталови активи от всички видове, казват анализаторите.

Търговските обекти, хотелиерството и някои офис активи пострадаха значително в разгара на пандемията. Много цени на акциите на публични фондове за инвестиции в имоти все още не са се възстановили до нивата преди COVID. Възникващите възможности за придобиване на „свръхпродадени“ имотни фондове (когато цената на акциите е по-ниска от основната стойност на активите) ще доведат до повишена активност на сливания и придобивания в сектора на недвижимите имоти, прогнозират експертите.

Ускорението на гъвкавата работа, трудовата миграция и напредъкът в технологиите ще наложат нови бизнес решения, включително дизайн на работното място, разширяване на пазара и професионално управлявани съоръжения. Сливанията и придобиванията ще поемат някои от въздействията и ще помогнат на бизнеса да премине през различни стратегии за недвижимите имоти.

Компанията прогнозира, че повишената активност по сливанията и придобиванията ще доведе и до увеличаване на глобалния обем на инвестициите в недвижими имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още