IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината от компаниите в beamUp lab отбелязват ръст на приходите през 2020 г.

Около 30% от изследваните малки и средни предприятия отчитат ръст на печалбата през изминалата година

14:31 | 09.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Компаниите от програмата beamUp lab устояха на икономическата криза, предизвикана от коронавируса, a някои от тях отбелязаха значителни ръстове през изминалата година, съобщи Българска фондова борса, която направи преглед на дейността, финансовите резултати и полученото финансиране от компаниите участници в проекта през предизвикателната 2020 г.

„Отчетените финансови резултати са доказателство за сериозната устойчивост, която компаниите участници в beamUpLab демонстрират по време на кризата с COVID-19. Изводът, който може да направим е, че иновативните компании са гъвкави и адаптивни спрямо предизвикателства на икономическата среда. Това предпоставя техния успех“, каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

Нетните приходи от продажби на малките и средни предприятия (МСП), участващи в програмата, се повишава с около 25% до 10,6 млн. лв. през 2020 г., изчислена като медианна стойност, показва анализаът на БФБ.

В допълнение 40% от дружествата в извадката отчитат нарастване на приходите, като при едно от тях ръстът е с внушителните 300%. 

Ефектът от кризата с COVID-19 се усеща най-вече по линия на рентабилността, като осреднената нетна печалба се понижава с 16% до 270 хил. лв. От друга страна броят на компаниите с положителен финансов резултат остава без промяна в сравнение с 2019 г., а 30% от изследваните МСП отчитат ръст на печалбата през изминалата година.

При стартиращите компании средната стойност на нетните приходи от продажби намалява с около 26% до 1,5 млн. лв. през 2020 г.

Независимо от това, половината дружества реализират повишения в приходите, като при три от тях ръстът надвишава 40%. Пет от компаниите завършват годината с положителен финансов резултат, a осреднена стойност за всички участници е нетна печалба от около 400 хил. лв., което е двойно повече спрямо 2019 г.

Две от стартиращите дружества преминаха успешно през рундове на финансиране през 2020 г. През месец май компанията за наносателити Endurosat привлече финансиране от 652 хил. лв., осигурени от фонда Neo Ventures.

Компанията за производство на протеин от ларви на черната муха „Насекомо“ пък получи 4 млн. евро от фондовете NV3, Morningside Hill и частни инвеститори през месец юли.

В началото на февруари 2021 г. една от малките и средни компании в beamUpLab, производителят на детски обувки „Колев и Колев“, привлече ресурс в размер на 1 млн. лв. от Фонда за капиталови инвестиции към Българската банка за развитие.

Българските стартиращи, малки и средни компании ще имат по-бърз и лесен достъп до капитали от ЦИЕ чрез партньорството на БФБ и екосистемата на рисковите инвеститори на Deutsche Börse - Venture Network. Новата възможност за компаниите Борсата ще представи на третата стратегическа среща от програмата beamUp lab, която ще се проведе на 14 април 2021 г.

В инициативата beamUpLab участват 20 български компании, които бяха подбрани след задълбочено изследване на повече от 1500 фирми. Половината от дружествата са иновативни стартиращи компании (с по-кратка бизнес история и приходи от продажби до 4 млн. лв.), а другата половина са малки и средни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още