IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на гъвкави работни пространства ще расте с 25% през следващите години

София е един от най-добре развитите пазари, предлагащи коуъркинг, посочи Николай Димов, финансов директор в Puzl CowOrKing

18:04 | 09.04.21 г.
Търсенето на гъвкави работни пространства ще расте с 25% през следващите години

С 25% ще расте търсенето на гъвкави работни пространства в следващите десет години. Тази прогноза направи финансовият директор в Puzl CowOrKing Николай Димов, който дори не изключи то да достигне до 30%. В ефира на Bloomberg TV Bulgaria Димов напомни, че пазарът за офис площи беше един от най-засегнатите по време на пандемията.

Димов информира, че гъвкавите работни пространства представляват в глобален мащаб около 2% от цялостното офисно предлагане. Статистиката показва, че в София те са около 2,4% от всички пространства.

„Приходите на коуъркинг сектора са между 10 и 20% по-ниски спрямо предходната година. Средната заетост в София е била около 50-60% през 2020 г., като данните са базирани на разговори с управители на компании“, обясни Димов.

От думите му стана ясно, че преди пандемията нивото на средната заетост в София е било около 80% в зависимост колко силен е брандът.

"Към момента София е един от най-добре развитите пазари за гъвкави работни пространства в региона. Конкуренцията през последните пет години винаги е била висока“, коментира Николай Димов.

Той обясни, че профилът на потребителите включва самонаети лица, хора, които тепърва започват своя бизнес, минава през стартъпи, малки, средни и големи компании. „Излиза се от стереотипа, който хората имат за коуъркинг пространствата, че се използват само от една група предприемачи или фрийлансъри", поясни гостът.

Той потвърди, че доходността от споделените офиси зависи от бизнес модела и мащаба на компанията.

Николай Димов каза, че софийският квартал "Хладилника" се превръща в едно прекрасно място за правене на бизнес в сферата на гъвкавите работни пространства. Близко е до повечето локации, където хората живеят, до "Южния парк", като и в близост до него се намира търговски център.

Димитров посочи също, че амбициите на компанията са да се разраства с покупки на активи в Будапеща, Букурещ и Белград.

Как пандемията промени гъвкавите работни пространства? Кои райони на столицата са най-подходящите локации за коуъркинг пространствата? Къде се намира перфектната локация? Печеливши ли са инвестициите в коуъркинг площи? Как намира финансиране коуъркинг секторът? Кои са предизвикателствата да обновиш стара сграда? Какво включва ротационният принцип на използване на офиса?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още