IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съпругът на кралица Елизабет II, принц Филип, почина на 99 години

Кончината му бележи началото на преход между поколенията на британското кралско семейство

15:03 | 09.04.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Bloomberg LP</em></p>

Снимки: Bloomberg LP

Принц Филип, постоянното присъствие край кралица Елизабет II и най-дълго служещият съпруг на монарх в британската история, почина на 99 години.

„Кралското семейство се присъединява към хората по целия свят в мъката за загубата му“, се казва в изявление на семейството.

Роден като принц на Гърция и Дания на остров Корфу през 1921 г., той се жени за кралицата - тогава все още принцеса Елизабет - през 1947 г., когато е на 26, а тя на 21. Те са трети братовчеди, и двамата имат семейна връзка с кралица Виктория.

Принц Филип, херцог на Единбург, прекарва голяма част от зрелия си живот, разхождайки се на крачка-две зад жена си, придружавайки я на държавни вечери, градински партита и благотворителни събития. Зад кулисите му се приписва работа по отваряне на монархията и правенето ѝ по-достъпна за британската общественост. Той също така беше свързан с около 800 организации, включително многобройни благотворителни организации.

Принц Филип изпълняваше публичните си задължения до август 2017 г., когато бе последното му официално участие на военен парад в Бъкингамския дворец. Известен с понякога откровените си забележки, принц Филип третира ролята си на кралски съпруг като акт на дълг над всичко друго.

„Клиентът трябва да бъде доволен, а не аз“, каза той по време на документален филм за живота си, излъчен около 90-годишнината му. „Не го правя за собствено забавление“, припомня Wall Street Journal.

Кончината му бележи началото на преход между поколенията на британското кралско семейство, което е бастион на стабилността на нацията, откакто кралица Елизабет се възкачи на трона през 1952 г. Кралица Елизабет все повече отстъпва от кралските задължения, заедно с най-големия им син, принц Чарлз, докато внукът ѝ принц Уилям, поема все повече задължения.

Въпреки че е роден в кралско семейство, принц Филип е имал сравнително тежко детство. Докато той все още е бил бебе, гръцки революционен съд осъди баща му, принц Андрей, на доживотно изгнание поради неспазване на военна заповед по време на война с Турция. Това кара седемчленното семейство да избяга от страната.

Те са живели „беден“ живот в изгнание в къща, предоставена от роднина в покрайнините на Париж, пише в „Кралицата: Елизабет II и монархията“, биография на Бен Пимлот.

Бащата на принц Филип фактически изоставя семейството, когато принцът е на 9 години, а майка му претърпява нервен срив и прекарва дълги години в клиники за психично здраве. В крайна сметка принц Филип заминава да живее при роднини в Англия. Изпратен е в интернат в Гордънстоун, частна институция в Шотландия с репутация на строга дисциплина.

След ученическите си години посещава Кралския военноморски колеж в морския град Дартмут. Именно там се запознава с бъдещата кралица по време на посещение на кралското семейство през 1939 г. Филип, тогава 18-годишен, е отведен да се види с 13-годишната принцеса Елизабет и нейната сестра.  „Твърди се, че новото приятелство е запечатано с джинджифилови бисквити и лимонада, както и с игра на тенис“, пише в биографията.

През 1940 г. принц Филип се присъединява към Кралския флот, като получава отличие по време на службата си по време на Втората световна война в Средиземно море и Тихия океан. По време на битка през 1941 г. край бреговете на Гърция умелото му служене помага на екипажа да потопи два италиански крайцера за пет минути, пише Пимлот. През 1942 г., на 21-годишна възраст, той е един от най-младите офицери, получили звание лейтенант.

Той е започнал сериозно да ухажва принцеса Елизабет към края на войната, според клюки по насърчение на амбициозния си чичо Луис Маунтбатън, който се е превърнал в нещо като бащинска фигура в тийнейджърските му години (и който е бил убит от бомба на лодката си в Ирландия през 1979 г.). По време на брака си с Елизабет през 1947 г. принц Филип става натурализиран британски гражданин и е обявен за херцог на Единбург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
чужденец? хахаха...колко да е чужденец и двамата са от различни издънки на една германска фамилия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
винаги идва момента за плащане на сметката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Така е устроена британската монархия. Това важи и за други монархии разбира се, ако титлата ти е крал трябва да управляваш, но след като той е чужденец, а на престола е кралица, да бъде наречен крал ще означава да се отнеме властта на кралицата, мъжката версия на тази титла играе доминираща роля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
така е... да живееш на чужд гръб винаги е приятно и се живее дълго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
дада, ще взема да ревна... сестрите му са били венени за братовчедите му... те всичките са били немци. Не е воювал, а е пращал хора да воюват от негово име... разликата е голяма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Безсмислен - вероятно, но за сметка на това сигурно е бил приятен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
vzhekoff
преди 2 години
Лека му пръст, от това, което съм прчел за него - бил е изключителен човек.Сестрите му са били женени за германски благородници и през втората световна е воювал срещу зетьовете си в средиземноморието. Дългът преди всичко - и от двете страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
мъжа на кметицата... кмет ли е ? :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 2 години
99 години от които по голямата част ходи след жена си като домашен любимец в една абсурдна институция ... баси безсмисления живот...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
кръвна линия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още