IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на петрол в европейските страни от ОИСР расте през 2020 г.

Норвегия разшири работата в петролното поле "Йохан Свердруп", с което добивите се увеличиха с почти 18%

20:14 | 09.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тенденцията при добива на петрол в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е разнопосочна през 2020 година, сочи анализ на Международната агенция за енергетика (МАЕ). В "американските" членове има съществено намаление, в Азия ситуацията остава стабилна, а в Европа - добивът расте.

Данните показват, че европейските членове на Организацията увеличават добивите с 6,5% през миналата година, белязана от пандемията от коронавируса. Това се дължи основно на Нидерландия, където добивите се повишават с почти 33%. Норвегия разшири работата в петролното поле "Йохан Свердруп", с което добивът на петрол в страната се повиши със 17,8%.

Ръст записват още Италия (31%) и Германия (6%), но натежават данните за добива в Дания (-27,3%), и Великобритания (-6,4%).

По отношение на данните отвъд Океана добивът на петрол намалява с 4,4%. МАЕ отчита намаление в САЩ (-5,5%) и Канада (-5,1%), докато в Мексико ситуацията се променя минимално - със само 0,2% спад на годишна база.

Широки са границите спрямо членовете в Азия и Тихоокеанския регион. Като цяло страните от ОИСР в този регион отчитат нищожен ръст - от 0,1%, но в същото време Южна Корея увеличава добивите с почти 21%, а Нова Зеландия свива работата си по петролните полета и добивът намалява с 11,6%.

Строгите ограничения за придвижване по света свиха търсенето на горива, затова и не е изненада, че производството им намалява. Данните за страните от ОИСР показват намаление на производството на горива от 12,2% на годишна база.

Най-сериозно е то в САЩ  (-19,7%) и те допринасят за 62% от общото намаление сред всички държави в Организацията. В Европа производството на горива намалява също с малко над 12%, като основно влияние оказват Великобритания (-20%) и Италия (-18%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още