IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ изпращат два бойни кораба в Черно море заради напрежението в Донбас

Решението на Вашингтон е свързано с натрупването на руски военни сили по източната граница на Украйна

18:41 | 09.04.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Tomohiro Ohsumi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

САЩ са информирали Турция, че два американски военни кораба ще преминат през турските проливи, за да бъдат разположени във водите на Черно море до 4 май, съобщава Ройтерс, цитирайки Анкара.

Решението на Вашингтон е свързано с натрупването на руски сили по източната граница на Украйна.

Напрежението между Киев и Москва наскоро отново ескалира след сблъсък между украински войски и сепаратисти, подкрепени от Русия, в района на Донбас.

В петък германският канцлер Ангела Меркел призова руския президент Владимир Путин да изтегли руските войници от украинската граница. 

Говорителят на кабинета на руския президент Дмитрий Песков отхвърли украинските твърдения, че руската инвазия трябвало да отвлече вниманието от вътрешнополитическите проблеми в Русия.

„Преди 15 дни ни беше изпратено известие по дипломатически канал, че два американски военни кораба ще преминат към Черно море в съответствие с Конвенцията от Монтрьо. Корабите ще останат в Черно море до 4 май “, посочват от турското външно министерство.

Споразумението от Монтрьо е подписано от 1936 г. и дава на Турция контрол над проливите Босфор и Дарданели, като в същото време ограничава достъпа на морски военни кораби и контролира движението на чуждестранни товарни кораби.

През последните дни западните държави многократно изразиха загриженост относно изявленията на украинските военни за натрупването на руски сили по границата с Украйна. Както заяви по-рано Дмитрий Песков, движението на руските войски през територията на Русия не трябва да притеснява други държави, тъй като по никакъв начин не ги заплашва. Той също така подчерта, че случващото се в Донбас е вътрешен украински конфликт, в който руските войски никога не са участвали.

В началото на април американският президент Джо Байдън предложи на своя украински колега Володимир Зеленски „твърда подкрепа“ по отношение на конфликта с Москва.

Вашингтон е най-мощният съюзник на Украйна след анексирането на Крим от страна на Русия през 2014 г., но връзките между двете страни бяха помрачени от нежеланието на Украйна да участва в събития, свързани с процеса по импийчмънт на предшественика на Байдън Доналд Тръмп. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
elinelinov
преди 2 години
Тези престъпници си мислят или си въобразяват,че руснаците са достатъчни умни няма да предприемат военно действие срещу Украйна знаейки,че Америка ще им помогне. Същото го правиха много пъти " плашейки" някои страни .Но тези убийци мислят,че както винаги са прави и остават ненаказани и тоя път ще е така. Ако тези престъпници се опитат пряко да участват последствията ще бъдат катaстрoфални непредсказуеми за цялото човечество .Казвам го на нашите *** дали ще им хареса или не не е важно . " Светът без Русия не може да съществува".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
"Вашингтон е най-мощният съюзник на Украйна след анексирането на Крим от страна на Русия през 2014 г., но връзките между двете страни бяха помрачени от нежеланието на Украйна да участва в събития, свързани с процеса по импийчмънт на предшественика на Байдън Доналд Тръмп. " И сега ше бъдат "помрачени" ... щото украинците няма да тръгнат към Русия с оръжие в ръка , както много му се иска на някого .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още