IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск блокира достъпа на Русия до доходоносния космос

Липсата на частни инвестиции в руските космически технологии и промяната в стратегията на САЩ поставят Москва в позиция на догонващ

13:40 | 11.04.21 г. 30
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

„Миналото трябва да се помни. Можеш и трябва да се гордееш с него“. Това казва космонавтът Фьодор Юрчихин пред репортер миналата година. „Но не може да живеете в миналото“, добавя той.

Това трябва да се вземе предвид от руската космическа индустрия, някога лидер при полетите в околоземна орбита.

Преди 60 години Юрий Гагарин се превръща в първия човек в историята, излязъл в космоса, осигурявайки предимство на Съветския съюз в една нова надпревара срещу САЩ, пише Bloomberg. 

Космическата наука е поставена в центъра на фокуса на страната, а Гагарин се превръща в национален герой.

Днес повечето руснаци все още вярват, че страната им е лидер в космическите полети.

Естествено, Москва кръсти своята ваксина срещу коронавирус на първия спътник, който е изведен в околоземна орбита през 1957 г. – „Спутник“. И докато президентът Владимир Путин не е особено голям ентусиаст по отношение на космическите полети, той е наясно с военните и геополитически последици от космическата програма.

Но сега Русия не е онази сила, която някога е била в космическата надпревара. Индустрията е засегната от санкциите на Запада. Още по-лошото е, че комбинацията от тежка бюрокрация, завесата, която прикрива военните технологии и доминираната от държавата икономика не успяват да насърчат частните инвестиции в космическите технологии – стратегия, възприета успешно от САЩ.

Гагарин Гагарин

Юрий Гагарин. Снимка: Bloomberg L.P.

Китай, който успява да изстреля своя първи спътник през 1970 г. се опитва да настигне руснаците и американците с дръзки планове за орбитална станция и непилотирани (за момента) мисии до Марс.

Носталгията на руснаците по миналата космическа слава е разбираема. Първите постижения, свързани с космоса, от времето на Студената война представляват големи успехи както по отношение на политиката, така и при технологиите, независимо че печалбата тук е малка, ако изобщо я има. Както подчертава Стивън Уокър, автор на „Отвъд“, разказ за първия пилотиран космически полет, събитията през 1961 г. са можели да се развият по съвсем друг начин, ако САЩ не отменят космическата мисия с Алън Шепърд заради технически проблем.

космос1 космос1

Но Русия все пак остава сред водещите космически нации. Тя е една от малкото страни, които продължават да извеждат успешно хора в космоса. През по-голямата част от последното десетилетие американските астронавти разчитат на руския кораб „Съюз“, за да достигнат до Международната космическа станция (МКС). Но това е напът да приключи.

Процесът по изграждане на ново поколение ракети-носители и космически модули в Русия се сблъсква с продължаващо години забавяне и отлагания. Налице е твърде малко творчество, в същото време - твърде много разточителни разходи и някои смущаващи технически неизправности. Мисията на „Фобос-грунт“, с която Русия иска да достигне спътника на Марс Фобос, се проваля, когато през 2011 г. сондата остава в ниска околоземна орбита, а на 15 януари 2021 г. изгаря в атмосферата над Тихия океан.

Ръководителят на руската държавна космическа агенция „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин заяви по адрес на компанията на Илон Мъск Space Exploration Technologies Corp., известна още като SpaceX, че САЩ вероятно ще се нуждаят от батут, за да отведат своите астронавти до МКС, след като Вашингтон наложи санкции на Русия.

космос2 космос2

Липсата на пари е основна част от проблема за Русия.

Федералните разходи нарастват, деноминирани в рубли, но се понижават, когато бъдат обърнати в долари. Анализаторът Павел Лузин изчислява разходите за 2020 г. за космическата програма на Русия на 2,4 млрд. долара, което е по-малко от тези за 2013 г. Основна причина е секването на покупките на ракетни двигатели RD-180 от страна на САЩ.

Критична подкрепа за разходите представляват редовните плащания от страна на Вашингтон за пътуванията със „Съюз“ до МКС, като мисията на SpaceX с двамата американски астронавти активира предупредителната червена лампа за Москва. „Батутът работи“, отговори след мисията Илон Мъск.

Стартовата площадка „Восточен“ има за цел да осигури автономията на Русия по отношение на зависимостта ѝ при полетите от Байконур, който се намира на територията на Казахстан. Експертите твърдят, че сибирският терен може да направят аварийните кацания опасни.

Класът ракети „Ангара“, които са в експлоатация от около четвърт век, са съпроводени от много големи разходи. Необходим е нов пилотски модул, ако Русия все пак иска да достигне Луната. На фона на състоянието на руската космическа индустрията идеята за изграждането на кораб за многократна употреба засега изглежда малко вероятно да се осъществи.

Москва, отказвайки да разбере значението на частния сектор, настоява за централизиран подход по отношение на космическите полети. Частните инвестиции остават блокирани заради бюрокрацията и засекретената завеса над космическата индустрия.

Тъй като бъдещето на американско-руското сътрудничество в космоса остава неясно, съществува префокусиране на Москва в посока Китай и развитие на планове за изграждане на съвместна лунна изследователска станция. Но е ясно, че в същото време Пекин гони свои собствени амбиции и стремеж към автономност.

Според журналиста Ерик Бергер талантът печели над опита в космическата надпревара, а предприемаческата култура – над наследството.

Без промяна в политическите и икономическите структури, които са установени в Русия, страната, която някога дава на света Гагарин, ще продължи да буксува.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 8 rate down comment 5
riik
преди 3 години
Имаше един виц: Един паднал от петия етаж и когато стигна до втория си казал, че до тук всичко върви по план. Явно някои хора още не могат да преодолеят факта, че първия космонавт е руснак и Русия основаната космическа сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 10
TomaNeverni
преди 3 години
Да бе руснаците толкова изостанаха , че 3.5 часа на Союз 18 са далеко от 19 часа на Дракона.А пък в двигтелите колко са изостанали ,че Nasa и тя се мъчи да "изостане"а *** все не и стигат парите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 5
0pk
преди 3 години
И това разбира се се дължи на факта, че цените им не са конкурентни и невидимата ръка на пазара пренасочва всеки желаещ в друга посока? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Myнчo, я първо погледни Спейс Екс колко изстрелвания има за година и после скимти! Това, което е гръмнало са експериментални ракети, така става - с тестове!Вече никой не поръчва на роскосмося, освен държавата, а горките са толкова изоставащи, че скоро никой няма и да ги помни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 7
4i40
преди 3 години
hahahaЖабето се надувало да стане като бика и гръмнало....Като ракетите на Мъск, дето се взривяват една след друга...Все пак евала му правя - как от една илюзия да прати хора на Марс и от една кола, дето е средна работа, нахъса милиони да му купуват акциите и да влезне в тройката на богаташите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 5
Solar Power
преди 3 години
Ти така и не разбра разликата между капитализъм и соц. Ще ти го кажа простичко .... ако ракетите се произвеждаха в Бангладеш и са на добра цена и сигурност то американците без никакви скрупули биха си купили ракети от там :) Просто бизнес .... нищо лично :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
https://space.skyrocket.de/doc_chr/lau2020.htmгледаш , има разбивки кеф ти по години , по ракети , по спътници , по държави ... ако не можеш да разбереш , накратко ... рассияните вече изстрелват почти само собствени спътници , комерсиални - не ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 11
vzhekoff
преди 3 години
Толкова глупости има в статията, че ако почна да ги коментирам, ще трябва да я напиша два пъти. Аспарух, защо не си на мерите технически грамотен редактор ? Верно, че за тролчета като стоенчо пръдлето, зелката и ватенката компетентните статии нямат значение, ама вие нали не си списвате матреалчетата за да се попикават троловете отдолу ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 10
0pk
преди 3 години
В САШ сичко е скъпо, само космическите полети са най-евтини, хахаха :DТия мантри си ги повтаряйте и си вярвайте в тях, проблема си е ваш :]В цялата статия не разбрах как точно Мъск блокирал каквото и да било освен акъла на сектантите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 10
дядя Вова
преди 3 години
Те и междуконтиненталните им ракети Минитмент са на 50 години.За 1/2 век изгубиха много технологии.Руските частници не успяха да се доберат до държавната софра,но това не е никак повод за надуване на вувузели.Ако биткойна гъръмне, Мъск с какво ще си покрива загубите от поредният гърмеж?Аааа, Пентагона ще даде ли нещо на руските частници, ако изстрелват нещо и за 100 рубли?Не?Що?Що генералите и конгресмените няма да си получат лобистките комисионни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още