IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SK Innovation и LG Energy Solution успяха да постигнат консенсус в САЩ

Двете южнокорейски компании прекратиха своя спор, който заплашваше развитието на американската индустрия за електромобили

17:00 | 11.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

SK Innovation и звеното на LG Chem Ltd. LG Energy Solution постигнаха споразумение в последния ден, в който можеше да се направи обрат в продължителния спор межди двете южнокорейски компании, което спестява намесата от страна на американския президент Джо Байдън, пише Bloomberg. 

През февруари американската Комисия за международна търговия (ITC) се обяви в подкрепа на твърденията на LG Chem, че нейният конкурент е нарушил търговска тайна, но въпреки това разреши на SK да внася компоненти за батерии за производствената програма на Ford Motor Co., свързана с електрификацията на модела F-150, в продължение на четири години.

Според SK Innovation, освен ако от Белия дом не се намесят, решението на ITC ще я принуди да спре производството във фабриката във Джорджия на стойност 2,6 млрд. долара.

SK Innovation се е съгласила да плати 2 трлн. вона (1,8 млрд. долара) на LG Energy Solution, като сумата ще бъде разделена на две трансакции – едната кеш, а другата под формата на роялти.

Двете компании „ще работят за подпомагане развитието на индустрията на батериите за електрическите превозни средства в Южна Корея и в САЩ чрез здравословна конкуренция и приятелско сътрудничество“, става ясно от съвместно изявление на LG и SK. „По-специално, ще работим заедно за укрепване на мрежата от батерии и екологична политика, която администрацията на Байдън преследва“, добавят те.

Споразумението премахва риска от 10-годишна забрана за внос на батерии за SK Innovation в САЩ и ще сложи край на двугодишния спор между двете компании. Забраната за внос заплашваше да усложни пускането на новия електрически пикап F-150 на Ford Motor Co. и кросоувъра на Volkswagen AG ID.4, като производството и на двата модела се очаква да започне в САЩ през 2022 г. Автомобилите трябва да използват произведени в САЩ батерии, които ще бъдат сглобени в завода на SK в Джорджия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още