IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владислав Панев: Възможно е да подкрепим правителство на Слави Трифонов

Ще държим за споразумение, че ще бъдат изпълнени нашите приоритети, каза депутатът от „Демократична България“

10:11 | 12.04.21 г.
<p>
	<em>Владислав Панев.&nbsp;Снимка: БГНЕС</em></p>

Владислав Панев. Снимка: БГНЕС

„Демократична България“ е готова да реализира мандат за управление, ако президентът Румен Радев връчи третия мандат на дясната коалиция. Възможно е да подкрепим правителство на Слави Трифонов, но ще държим за споразумение, че ще бъдат изпълнени нашите приоритети. Това каза пред БНТ депутатът от „Демократична България“ Владислав Панев. Формацията е петата по брой депутати в новия парламент с 27 народни представители.

Той обясни още, че от партията са готови да предложат правителство, но само при условие за подкрепа на техните приоритети. Той уточни, че още е рано да се обявят конкретни имена. 

„Топката е в ГЕРБ. ГЕРБ няма как да получи мнозинство за съставяне на правителство. Не очаквам изненади. При "Има такъв народ" индикациите са, че ще търсят подкрепа. След това може президентът да връчи мандат и на нас“, обясни Панев.

По думите му вариантът за предсрочни избори „си стои на масата и не бива да се плашим от това“. Един служебен кабинет има същите права като редовното правителство и това са нормални демократични процедури, каза той.

„Председателят на Народното събрание трябва да бъде от една от новите политически групи в парламента, няма да подкрепим такъв на ДПС или на ГЕРБ“, категоричен е Владислав Панев. 

Избраният за депутат от гражданската квота на „Демократична България" Мартин Димитров също посочи, че нови избори не са изключени, но първо ще бъде изпълнена конституционната процедура.

„ГЕРБ и БСП създадоха един омагьосан кръг, който доведе до бедността в България. Голямата цел трябва да бъда да излезем от този кръг. Ако не го направим – нещата ще продължават по старому. Не изключвам като вариант и следващи избори, нека да се пробва да се състави някакво разумно правителство”, каза още той пред Нова телевизия. По думите му има реформи, които не могат да бъдат повече отлагани.

„Днес проблемът в България не е ляво – дясно, проблемът е статукво и борба срещу него, тоест борбата срещу корупцията“, каза пред bTV съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов в отговор на въпрос ще участват ли в кабинет, подкрепен от БСП.

Според него въпросът е за програмните намерения на правителството, а това кой ще гласува за него, е свобода на всеки един народен представител в парламента. По думите на Атанасов ГЕРБ нямат никакъв шанс да съставят правителство, защото са изолирани политически.

„Бих казал, че Слави Трифонов и неговата формация са наред и ние бихме имали готовност, ако бъдем поканени за преговори, да обсъдим по какъв начин да бъде формирано мнозинство и правителство, което да отстрани Борисовата държава от власт“, обяви съпредседателят на „Демократична България“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още