IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джером Пауъл: Американската икономика се намира в точка на инфлексия

Управителят на Фед предупреди, че рисковете от коронавируса остават въпреки ускорения икономически растеж и подобряването на пазара на труда

11:00 | 12.04.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американската икономика се намира в „инфлексна точка“ (моментът, в който се преминава от свиване към растеж или обратното – бел. ред.) на фона на по-бързия растеж и нарастващия пазар на труда благодарение на напредъка при ваксинациите срещу коронавирус и мощната политическа подкрепа, заяви гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл в интервю за CBS. 

Въпреки това Covid-19 остава заплаха, допълва управителят на Фед.

По неговите думи икономиката е достигнала етап, в който започва да расте много по-бързо, като в същото време нараства и темпът на наемане на работници, съобщава Bloomberg.

„Перспективите значително се подобриха“, изтъква Пауъл. „Пак бих повторил, че наистина има рискове. Основният риск за нашата икономика в момента е възможността болестта да продължи да се разпространява. Би било разумно хората да продължат да се дистанцират и да носят маски“, добавя той.

Пауъл беше попитан за наличието на други рискове пред икономиката или финансовата система. Скорошният колапс на хедж фонда Archegos Capital Management доведе до огромни загуби и предизвика силна волатилност на финансовите пазари. Според управителя на Фед инцидентът не е събудил опасения относно стабилността на финансовата система или на институциите, които са били засегнати, въпреки че е „обезпокоително“, че един клиент може да причини толкова големи щети.

Пауъл Пауъл

Управление на риска

"Решени сме да разберем какво се е случило и да се уверим, че каквото и да е станало, няма да се повтори", изтъква Пауъл.

Той споделя, че регулаторите проверяват защо банковите системи за управление на риска изглежда са се провалили.

„Това, което се опитваме да направим, е да се уверим, че банките осъзнават рисковете и разполагат със системи за тяхното управление“, посочва гуверньорът на централната банка.

След повече от година от разпространението на коронавируса извън Китай служителите на Фед продължават да подчертават, че американската икономика все още се нуждае от агресивната подкрепа на паричната политика, докато се възстановява от заразата, въпреки че перспективите се подобряват на фона на ускорените ваксинации. Тази гледна точка помогна на американските акции да отбележат рекордно високи ценови стойности, тъй като инвеститорите отхвърлят опасенията за инфлацията на фона на мащабната подкрепа от страна на Вашингтон.

Последните прогнози показват, че представителите на Фед не очакват повишаване на лихвените проценти от около нулата преди края на 2023 г., въпреки че рязко повишиха прогнозите си за икономическия растеж и заетостта за тази година. Някои инвеститори залагат, че Фед ще повиши лихвите преди това.

Пауъл отказа да посочи конкретна дата, но заяви, че е „много малко вероятно да повишим лихвите през тази година“.

„Фед ще направи всичко възможно, за да подкрепи икономиката толкова време, колкото е необходимо, за да завърши възстановяването", изтъкна той, отбелязвайки, че много американци са напуснали работа по време на пандемията - което означава, че не са включени в проучванията за нивото на безработицата - и Фед трябва да се увери, че те отново са се върнали на работа.

Протоколът от заседанието на Фед от март, публикуван на 7 април, разкрива, че служителите на централната банка очакват да мине „известно време, преди да постигнат значителен допълнителен напредък“ по отношение на заетостта и инфлацията.

Втори мандат?

Пауъл беше поставен в Управителния съвет на Фед от президента Барак Обама и издигнат начело на централната банка от неговия наследник Доналд Тръмп. Четиригодишният му мандат като гуверньор на Фед изтича през февруари 2022 г., като за момента остава неясно дали би изкарал още един мандат, ако бъде помолен от държавния глава Джо Байдън.

Неговият мандат като член на УС ще приключи на 31 януари 2028 г. Пауъл е роден във Вашингтон, завършва университета в Принстън с бакалавърска степен по политология през 1975 г., а през 1979 г. завършва право в университета в Джорджтаун. По време на мандата на президента Джордж Х. Буш той служи като заместник-министър в Министерството на финансите. Работи и като адвокат и инвестиционен банкер в Ню Йорк. Пауъл е съдружник в The Carlyle Group от 1997 до 2005 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 3 години
Сегашното неправилно въвеждане на долари причинява неограничени щети. Правителството на САЩ взима нови заеми за да плаща щети от съдбовната държавна грешка.При запазване на злокобната процедура гражданите на САЩ са със съдби на жертви.Ако не се допускаше неправилното държавно ползване на долари, САЩ нямаше да има сегашните дългове.Предстоящите щети в САЩ са последици от неправилно въвеждане на долари.В съответна държава, спасението от нови щети е възможно. Необходимо е подобрено въвеждане на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
abdul
преди 3 години
"ускорения икономически растеж"плюли са си в устите с карадайъ и останалите евроатлантически партии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още