IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консерваторите на Меркел трябва да вземат рисковано решение за нейния наследник

ХДС и ХСС обикновено издигат общ кандидат за канцлер, но кандидатурата на Маркус Зьодер е сигнал за сблъсък между двете сестрински партии

10:44 | 12.04.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Маркус Зьодер. Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Маркус Зьодер. Снимка: Bloomberg L.P.

Консервативният блок на Ангела Меркел ще трябва да избира между двама кандидати за неин наследник на канцлерския пост, след като лидерът на управляващата партия в Бавария също влезе в надпреварата.

Християндемократическият съюз (ХДС) и неговата сестринска партия Християнсоциалният съюз (ХСС) ще проведат отделни лидерски срещи в понеделник, които трябва да решат дали ще се стигне до дружеско решение или оспорена номинация, което би било необичайно за алианса, посочва Bloomberg.

Лидерът на ХСС и премиер на Бавария Маркус Зьодер се включи в надпреварата като противник на ръководителя на ХДС Армин Лашет, като изходът от нея би могъл да се реши още в следващите 48 часа и със сигурност ще оформи рамката на предстоящите парламентарни избори в страната през септември.

„Сега картите са на масата“, каза Зьодер пред телевизия ARD и добави, че блокът на Меркел е изправен пред „сериозно“ изборно предизвикателство.

На първо място, лидерите на ХДС в Берлин се очаква да подкрепят в понеделник кандидатурата на Лашет. Отговорът на ХСС – възможна подкрепа за Зьодер, може да дойде само няколко часа по-късно от Мюнхен. Ако теоретично партията на Меркел издигне кандидат за канцлер, а сестринската баварска формация откаже да го подкрепи, то 245-членната парламентарна група на консерваторите може да има финалната дума и то още във вторник.

Но ако решението бъде взето от групата, то предимството е на страната на Зьодер, тъй като той е по-популярен сред избирателите от Лашет, а депутатите на ХДС/ХСС стават свидетели на намаляваща подкрепа за блока с новото покачване на случаите на заразени с коронавирус в страната.

Засега 66-годишната Меркел, която по-рано обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат, не е взела страна, въпреки че Лашет е от нейната партия.

„Нашата цел сега, с канцлер, който напуска поста си, е да създадем колкото се може повече единство между ХДС и ХСС“, заяви пред репортери Лашет. „Залогът е много голям. Европа гледа как Германия се развива“, допълни той.

ХДС и ХСС обикновено издигат общ кандидат за канцлер. Кандидатурата на Зьодер е сигнал за директния сблъсък между двете сестрински партии, чийто съюз е част от германския политически живот от края на Втората световна война.

Армин Лашет. Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки че Меркел и Зьодер влязоха в сблъсък по време на бежанската криза през 2015 г., той я подкрепи в налагането на ограничителни мерки по време на пандемията от коронавирус. Лашет обаче бе критикуван от Меркел за слабия отговор на кризата в своята провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Според социологическите проучвания подкрепата за ХДС/ХСС е около 26-28% спрямо почти 33% на последните избори през 2017 г. Одобрението за социалдемократите – коалиционният партньор на Меркел на национално ниво, също отслабва. Сега обаче партията на Зелените, които на предходния вот взеха 8,9%, може да получат до 23% от гласовете, което увеличава шансовете тя да е част от следващото управление на страната.

Въпреки че според социологическите проучвания Зьодер е по-предпочитан от Лашет, то само двама кандидати на консерваторите в Бавария са били издигани за канцлерския пост, като и двамата са загубили на изборите.

Зьодер вече заяви, че е готов да се кандидатира, ако ХДС – по-голямата формация, го подкрепи, но няма да се сърди, ако не го направи.

Лашет описа Зьодер като възможен кандидат и заяви, че въпросът за номинацията ще бъде решен с взаимно уважение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Нерде Ямбол, нерде Стамбол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 3 години
Сегашното неправилно емитиране на евра причинява неограничени щети.При запазване на злокобната процедура, гражданите на Германия са със съдби на жертви.Политическото поражение на партията на Меркел е последица от неправилното емитиране на евра.Спасението от нови европейски щети може да се постигне с подобрено емитиране на евра.Обществените процеси в Република България се развиват при същата държавна грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още