IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eгипeт иска компенсация от 1 млрд. долара от собствениците на Еvеr Gіvеn

Компанията собственик обаче още не е била официално уведомена за задържането на контейнеровоза си

11:18 | 12.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Eгипeт зaдъpжa ĸoнтeйнepoвoзa Еvеr Gіvеn и oчaĸвa coбcтвeницитe му дa зaплaтят ĸoмпeнcaции oт 1 млрд. дoлapa зaради нaнeceнитe щeти пpи зaдpъcтвaнeтo нa Cyeцĸия ĸaнaл, пpeдизвиĸaнo oт ĸopaбa, пише Wall Street Journal. Πpипoмнямe, че ĸaнaлът ocтaнa блoĸиpaн в пpoдължeниe нa шест дни.

Ръководителят нa aдминиcтpaциятa нa Cyeцĸия ĸaнaл - Уcaмa Paбиa, пoяcни, чe мяpĸaтa зa зaдъpжaнeтo щe бъдe в cилa, дoĸaтo нe бъдe изплaтeнa cyмaта на глобата.

Египет иска 1 милиард долара като компенсация за разходите по операцията по освобождаване на кораба, загубата на транзитни такси - важен източник на чуждестранна валута за Египет - и други разходи, предизвикани от блокирането на канала, което доведе до задръстване от повече от 400 кораба от двете страни на съоръжението.

Властите не поясняват как са стигнали до сумата, включително колко са похарчили, за да освободят кораба. Блокадата струва на египетската държава 95 милиона долара загубени транзитни такси, става ясно от оценка на Refinitiv, фирма за финансов анализ в Лондон. Но египетските власти също така заявиха, че ще възстановят пропуснатите доходи, когато подновят трафика през канала.

Инциденти с големи контейнерни кораби могат да доведат до искове за компенсации за над 1 милиард долара, твърди агенцията за кредитен рейтинг Fitch Ratings. Застрахователите, покриващи Ever Given, ще бъдат изправени пред искове, свързани с превоза на нетрайни стоки и прекъсвания на веригата на доставки, както и от искове на самия Суецкия канал заради загубата на приходи, заяви Fitch.

Shoei Kisen Kaisha Ltd., японският собственик на Ever Given, заяви, че не е бил официално уведомен от египетските власти, че няма да пуснат кораба, освен ако компанията не се съгласи на компенсация.  

„Вярно е, че сме насред преговорите с тях“, казва говорител на фирмата, като отказва да назове поисканото от компанията споразумение. Той казва, че компанията си сътрудничи с властта на Суецкия канал в разследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Моабет да става
преди 2 години
Когато се минава през канал или се влиза неудобно пристанище на кораба се качва лоцман. Лоцмана е този който дава команди и управлява кораба. Капитана само наблюдава. Лоцманските услуги се плащат добре защото без тях е практически невъзможно да се премине определен регион без да се познава навигацията..Египтяните сега ще изкарат че капитана сам си е управлявак кораба без помощта на египетски лоцман. От други източници научих, че корабите които минават Суецкият канал всъшност вземат цял екип лоцман, сигналист, свързочник и метеоролог и за всичко това се плаща.И друго което се сещам. Като взимат такива големи такси за преминаване не са ли включили застраховка? Сега са арестували кораб с много стока и могат да се пазарят. Ако обаче беше кораб с баласт за товар който потъне на средата на канала как щяха да го арестуват и кой щеше да плати за изваждането?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още