IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага жизненоважни стоки и услуги по време на криза да се освободят от ДДС

Свободни от данъка могат да бъдат дрехи, храни, оборудване за временни лагери, както и медицински продукти

13:04 | 12.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Жизненоважни стоки и услуги, разпределяни от европейските институции по време на криза, да бъдат освободени от данък добавена стойност (ДДС), предлага Европейската комисия (ЕК). Това предложение е следствие от опита, придобит по време на пандемията от коронавируса, допълват от Брюксел.

Начисляването на ДДС върху някои сделки в крайна сметка се превръща в разход при възлагането на обществени поръчки, който оказва натиск върху ограничените бюджети.

С предложението трябва максимално да бъде увеличена ефикасността на средствата на ЕС, използвани в обществен интерес за реагиране при кризи - природни бедствия и извънредни ситуации в общественото здраве.

Ако предложението на ЕК бъде одобрено, Комисията, европейските агенции и други органи на ЕС ще могат да закупуват стоки и услуги без ДДС, когато те са предназначени за реагиране по време на извънредна ситуация. Получателите могат да бъдат държави от ЕС или трети страни, национални органи или институции (например болници) и т.н.

Обхватът на тази мярка е широк, но сред стоките, които могат да бъдат освободени от ДДС, са например палатки, походни легла, дрехи и храна, оборудване за търсене на хора, лични предпазни средства, диагностични тестове и консумативи, както и оборудване за лаборатории, медикаменти и още много други.

В условията на пандемията от коронавируса ЕС даде възможност за временно намаление или нулеви ставки за някои стоки - например за маски и предпазни средства, както и за ваксини и тестове.

Сега законодателното предложение, с което се внасят изменения в Директивата за ДДС, ще бъде предадено на Европейския парламент за становище и на Съвета за приемане. До 30 април 2021 г. държавите членки ще приемат и ще публикуват законовите, подзаконовите и административните разпоредби, необходими, за да се съобразят с промените в тази директива. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
НЕ МОЖЕ! Баца им казА, че не мое такива работи. Различни ставки значи да се изчислява с различен процент за всяка стока. Досега така караше и оФцете му се съгласяваха. А ОН не МОЕ да умножава. Мое да размахва мек пожарникарски маркуч и върти геврека на Жипката.НЕма лекарства, нЕма книги, нЕма други критични стоки. Още повече, че ОН не чете, лекарствата са му безплатни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още