IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консерваторите се разделиха в битката за наследството на Меркел

46% от германците смятат, че Зьодер ще бъде по-добър кандидат за канцлер в сравнение с едва 12% за Лашет, показва анкета на Handelsblatt

08:48 | 13.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Двамата претенденти. <em>Снимка: EPA/Federico Gambarini</em></p>

Двамата претенденти. Снимка: EPA/Federico Gambarini

Ръководителят на ХДС на германския канцлер Ангела Меркел си осигури подкрепата на висшия мениджмънт на партията в понеделник, ключов тласък за кампанията му за наследяване на лидера ветеран на изборите през септември.

Но неговият съперник сигнализира, че няма да падне без битка. На среща в Берлин ръководството на ХДС избра Армин Лашет да води партията и нейната по-малка баварска сестра, ХСС, до урните на 26 септември - когато Меркел ще се оттегли след 16 години като канцлер, пише в цитиран от БГНЕС анализ на AFP.

Но съперникът на Лашет Маркус Зьодер, ръководителят на ХСС, предупреди, че такова ключово решение, взето "само от върха", може да доведе до разделения.

"По-скоро човек също трябва да има редници и ефрейтори на борда", каза той, докато ръководството на неговата партия ХСС даде подкрепата си за него.

Задънената улица направи така, че консервативният алианс на Меркелда навлезе в решаваща предизборна година  в ожесточено съперничество.

Въпреки че лидерът на ХДС обикновено би бил първият избор на блока като кандидат за канцлер, мрачните рейтингови анкети доведоха до призиви Лашет да се оттегли в полза на Зьодер, който е по-популярен сред обществеността. 

Последното проучване, публикувано от всекидневник Bild, е, че Зьодер изпреварва дори Меркел, за да стане най-популярният политик в Германия.

Залозите в надпреварата са високи, тъй като подкрепата за ХДС/ХСС е спаднала до рекордни нива от по-малко от 30 процента заради недоволство заради управлението им на пандемията, бавната програма за ваксинация и корупционен скандал заради доставката на маски.

На фона на някога незабележимата Зелената партия, която сега в анкетите се нарежда само няколко точки зад гърба им, ХДС/ХСС са изправени пред реалната перспектива да загубят канцеларията за първи път от 2005 г. насам.

Широка поддръжка

Дългогодишният съюзник на Меркел Лашет, 60-годишен, пое поста лидер на ХДС през януари, но оттогава претърпя поредица неуспехи, включително разправии с Меркел заради мерките за ограничаване на вируса. Като ръководител на най-многолюдната провинция в страната, Северен Рейн-Вестфалия, Лашет защити широкото тълкуване на националните вирусни мерки в региона, призовавайки за „повече свобода и гъвкавост“.

Той също се подигра в социалните мрежи, че му е нужно време, за да "помисли" как да се справи със спираловидната трета вълна в Германия по Великден. Тогава критиците го обвиниха в салто, когато той промени мнението си с призиви за "блокиране на моста".

Но генералният секретар на ХДС Паул Зиемиак заяви в понеделник, че сред висшите членове на партията има "широка подкрепа" за Лашет "като кандидат-канцлер за ХДС и ХСС". Приветствайки "голямата подкрепа", оказана му от партийните ръководители, Лашет заяви, че ще се опита да проведе разговор със Зьодер до края на деня, призовавайки въпросът да бъде решен възможно най-скоро.

Но Зьодер засега не отстъпва. Казвайки, че има "още място за дискусии", той призова окончателното решение да бъде отложено за по-късно през седмицата.

Парламентарната група на ХСС в парламента на Бавария също поиска гласуване на кандидатурата сред всички членове на ХСС и ХДС - нещо, което би увеличило шансовете на Зьодер.

"Изборите могат да бъдат спечелени само с реална, широкообхватна подкрепа - особено когато са близо", каза Зьодер след среща на висшето ръководство на ХСС в Берлин. Зьодер беше сдържан за амбициите си да се кандидатира за канцлер, но в неделя открито заяви готовността си да се кандидатира за първи път - "ако ХДС широко подкрепи това като по-голямата сестринска партия".

Ухажване на Меркел

Баварският лидер непрекъснато побеждава Лашет в анкетите за популярност, като последното проучване, поръчано от бизнес ежедневника Handelsblatt, показва, че 46 процента от германците смятат, че той ще бъде добър кандидат за канцлер в сравнение с едва 12 процента за Лашет. 

Той спечели популярната подкрепа за твърдата позиция по отношение на мерките за борба с вируса в Бавария и се опита да се присъедини към Меркел с аргумента, че канцлерът трябва да помогне да се реши кой ще бъде нейният наследник.

„Кандидатът на ХДС-ХСС без подкрепата на Ангела Меркел няма да бъде успешен“, каза той пред ежедневника Bild миналия уикенд.

Почитателят на „Стар Трек“ и любител на маскарадни костюми също настоява в интервю за списание Der Spiegel, че кандидатът трябва да бъде „приет от цялото население, а не само от партията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още