IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония ще изхвърли вода от авариралата АЕЦ "Фукушима" в океана

Водите ще бъдат пречистени от опасните изотопи, но заявката на правителството ядоса съседните държави

12:31 | 13.04.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:Toru Hanai, Bloomberg</em></p>

Снимка:Toru Hanai, Bloomberg

Япония има намерение да изхвърли повече от 1 млн. тона вода от реакторите на авариралата през 2011 година АЕЦ "Фукушима" в океана. Правителството гарантира, че ще бъдат спазени всички стандарти - водите ще бъдат филтрирани, за да се премахнат всички опасни изотопи, посочва Ройтерс.

Първото изпускане на води ще стане най-рано след две години, за да може операторът на централата - Tokyo Electric Power, да пречисти водите, да изгради нужната инфраструктура и да получи одобрение от регулаторните органи за тази операция.

Компанията обещава, че ще пречисти водите, оставайки единствено изотопа тритий, без да надхвърля допустимите норми. Тритият е относително безопасен елемент, защото не може да проникне през човешката кожа, отбелязва Ройтерс. Други ядрени централи също често изхвърлят част от заразените си с тритий води в океана.

В авариралата ядрена централа в момента се съхраняват около 1,3 млн. тона вода, която е замърсена с радиоактивни вещества. Годишно разходите за поддръжката на тези съоръжения достига почти 100 млрд. йени (около 913 млн. долара). Изпразването на реакторите е от ключово значение за извеждането от експлоатация на съоръженията и реконструкцията.

Плановете за изхвърляне на заразените води идват само месеци преди началото на летните Олимпийски игри. Олимпийското градче се намира на около 60 километра от АЕЦ "Фукушима".

Намеренията на Япония обаче вече предизвикват напрежение в региона. Китай определи действията като "изключително безотговорни и нарушаващи сериозно здравето на международната общност".

Южна Корея изрази "сериозното си съжаление" за това решение, което може да има "директно и индиректно въздействие върху здравето ни и околната среда".

Притеснения за ситуацията изказва и Тайван.

Във Фукушима също от години настояват правителството да не разрешава изпускането на водите в океана, защото това ще навреди на рибарската индустрия в региона. Анализи на учени обаче показват, че водите в региона съдържат опасни изотопи, дори и години след предприетите действия за почистване от оператора на централата.

"Опасенията ми са свързани със замърсяването не с тритий, а с другите изотопи, които са останали в резервоарите", коментира Кен Бюселър от Института по океанография в Масачузетс. Според него другите изотопи са в състояние да се натрупат в рибата и морските дарове, както и в седименти по дъното на океана. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Щом това са официалните данни, значи замърсяването ще е десет пъти по голямо. Не се знае и какво е причинила тази авария от 2011 насам върху природата и човешкото здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
безопасен и евтин ядрен ток ... :))) ... за любителите на риба !! трябва да избягвате на 100% риба от следните зони :зона 61 (северозападна част на тихия океан)зона 67 (североизточна част на тихия океан)зона 71 (централна западна част ...)зона 77 (централна източна част ...)това е картата на зоните : https://mare.istc.cnr.it/fisheriesv2/fishing-areas_bgа това е разпространението на изотопите ... :))) https://***.youtube.com/watch?v=j7UQXfN-J4E&t=19sна печелившите честито ... !! беляНЕ !! ама вие си знаете моето мнение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още