IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът в САЩ трудно ще се откъсне от зависимостта си от тайванските чипове

Тайванските производители на полупроводници са основни поддоставчици на компании като Apple, Amazon, Google и други

20:47 | 13.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Billy H.C. Kwok/Bloomberg</em></p>

Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Тайванските производители на чипове изпреварват своите международни конкуренти и за американските технологични компании ще е трудно да намалят зависимостта си от Тайван, твърди Себастиан Хоу от CLSA.

Играчи като Apple, Amazon, Google, както и Qualcomm, Nvidia и AMD, наистина зависят от тайванските поддоставчици за производството на до 90% от техните чипове, посочва Хоу, който е управляващ директор и ръководител на технологичните проучвания в брокерската компания.

„Това ще бъде предизвикателно и дълго пътуване към диверсификацията за тях, а като се има предвид колко време отнема разработката на чипове и сътрудничеството – ще е нужно доста време“, коментира той.

Въпреки че Съединените щати имат доминиращ дял от световния пазар на чипове по приходи, Азия е истинската производствена сила, сочи скорошен доклад на Bank of America. Азиатските страни произвеждат над 70 на сто от чиповете в света, а Тайван и Южна Корея в частност имат утвърдени позиции в производството на висок клас полупроводници, допълва докладът.

Глобалният недостиг на чипове и геополитическото напрежение между САЩ и Китай засилиха притесненията на Вашингтон за веригите на доставките. Всичко това доведе до по-голямо желание за връщане на американското производство обратно в страната, така че тя да успее да си спечели лидеството отново. За целта се харчат милиарди долари. Същевременно Съединените щати търсят възможности за сътрудничество и с други държави.

Добрите новини за тайванските производители

Книжата на гиганта Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) повишиха стойността си с над 13% от началото на годината. Конкурентът му United Microelectronics, който държи второто място след TSMC сред тайванските поддоставчици, записа около 16% скок на цената на акциите си за същия период.

CLSA препоръчва покупка на акциите на TSMC и дава ценови таргет от 825 нови тайвански долара (28,97 щатски долара) – това е с 35% повече спрямо цената, на която книжата завършиха търговията в петък

Брокерската компания дава рейтинг „outperform” за UMC и определя целева цена от 62 нови тайвански долара (2,18 щатски долара), т.е. с 16,76% повече спрямо петъчната.

Хоу посочва, че между двете акции, при TSMC има по-голям риск заради по-големия спред между целевата цена и сегашната стойност на акциите, но това предлага по-голяма възвръщаемост. По думите му целевата цена е „особено постижима“, тъй като се очаква компанията да запази технологичното си лидерство през следващите пет години, а клиентите ще разчитат много на нея.

Изоставането на китайската SMIC

Доклад на компанията за пазарни проучвания TrendForce определя китайската Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) за пета по приходи сред 10-те основни поддоставчици. Данните са от февруари и са базирани на прогнозите за финансовото представяне за първото тримесечие.

SMIC е най-големият и най-важен китайски производител на чипове. Освен това е смятан за съществена част от плана на Пекин да намали зависимостта на страната от други държави в областта на полупроводниците след споровете с Вашингтон. През декември САЩ поставиха SMIC в черния си търговски списък и забраниха на американски компании да изнасят технологии към фирмата.

Хоу твърди, че е почти невъзможно SMIC да настигне TSMC и други производители, като се имат предвид американските санкции.

Технологичната пропаст между SMIC и TSMC в момента е около 6 години, твърди той. Ако SMIC не успее да придобие технологията, от която се нуждае, за да засили капацитета си за производство на висок клас чипове, тя ще изостане още повече.

„Това означава, че тя не само ще изостане, но и пропастта ще се увеличи още повече“, посочва Хоу, допълвайки, че въпросната пропаст може да достигне 7 до 9 години.

Информация в Ройтерс от миналия месец посочва, че американското правителство одобрява особено бавно лицензите на американските фирми, които ще могат да продават оборудване за производство на чипове на SMIC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още