IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа: Залезът на една икономическа сила

За първи път в историята си в края на годината ЕС с неговите над 400 млн. жители ще бъде икономически по-незначителен от Китай

08:00 | 14.04.21 г. 39
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пустееща витрина на магазин в Берлин. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Пустееща витрина на магазин в Берлин. Снимка: Bloomberg LP

Желанието и реалността винаги са били доста далечни съседи в европейския квартал на Брюксел. Европейският съюз трябва да се превърне в „най-конкурентния регион на земята“ през 2010 г., гласи Лисабонската стратегия от началото на хилядолетието. Последваха финансовата и еврокризата, които доведоха Европейския валутен съюз до ръба на пропастта. През същата година Брюксел провъзгласи „Програмата в областта на цифровите технологии за Европа“. Всички знаеха, че Америка управлява дигиталния бизнес, а днес го прави повече от всякога.

Преди няколко месеца председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви в речта си за състоянието на Европа, че гражданите са възприели пандемията като възможност и „са използвали момента, за да дадат на Съюза нова жизненост". 

Малко повече от година след избухването на кризата трябва да си признаем, че се случи точно обратното. Европа изостава особено в сравнение със САЩ и Китай - в борбата срещу вируса и най-вече икономически.

Поне на пръв поглед това е удивителна диагноза, тъй като пандемията избухна в Китай, а в началото на годината САЩ се управляваха от онзи Доналд Тръмп, който рекламираше инжекциите с белина като мярка за защита срещу епидемията.

Но статистиката е пределно красноречива: Европейският съюз не само претърпя по-голям спад от Китай и САЩ с понижение от 6,1% през 2020 г., перспективите за тази година също са лоши. Според Международния валутен фонд (МВФ) Китай ще отчете ръст от 8,4%, а Америка - с 6,4%.

Експертите от Вашингтон, от друга страна, вярват, че ЕС ще постигне увеличение от едва 4,4%. Има още по-прецизни и в никакъв случай по-положителни прогнози за еврозоната. През 2022 г. брутният вътрешен продукт на еврозоната ще бъде само с 1% над стойността от 2019 г., докато в САЩ ще бъде със 7%, а Китай дори с 18% над тази стойност.

Средната стойност в световен мащаб не изглежда по-добре: еврозоната се срина над два пъти повече от световната икономика през 2020 г., а възстановяването през 2021 г. е с два процентни пункта по-слабо от средната глобална стойност.

Този път всичко трябваше да е различно

„Еврозоната очевидно изостава в кризата“, казва пред германския Handelsblatt Габриел Фелбермайер, президент на Института за световна икономика (IfW). Тъжното е, че така беше и през последната криза. Нормалният (коригиран спрямо кризата) темп на икономическо разширяване в Европа спада от около пет години и в близко бъдеще няма да достигне много повече от един процент, изчисляват от IfW.

Това е по-малко от половината от американския темп и една пета от китайския темп на растеж. При това този път всичко трябваше да е различно. Миналото лято европейските държавни и правителствени ръководители увериха, че са научили урока от еврокризата. Те се договориха за общ европейски фонд за възстановяване - Next Generation EU.

За първи път в историята си Европейската комисия трябва да може да издава мащабни облигации и да разпределя 750 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства и заеми на държавите членки. По-специално трябва да се облекчат силно задлъжнелите страни в Южна Европа и да се дадат нови перспективи за растеж, защото парите трябва да се влеят предимно в проекти на бъдещето: защита на климата и дигитализация.

Но дали първите средства могат да започнат да текат, както е планирано, през юли, е все по-съмнително. От друга страна, едно е ясно: американците правят всичко възможно по отношение на икономическата политика, докато европейците не успяват да се възползват от потенциала си. Това ще доведе до все по-голямото смаляване на икономическия отпечатък на ЕС. Както изчислява базираният в Мюнхен институт Ifo, делът на Европа в световната икономика ще намалее с 3,5% от 2019 г. до края на 2021 г.

Китайците, от друга страна, ще увеличат дела си с 10%, а САЩ поне ще запазят позицията си. Това би означавало, че за първи път в края на тази година ЕС с неговите 350 милиона жители ще бъде икономически по-незначителен от Китай.

Какви са причините за тази тревожна тенденция?

Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 3 rate down comment 4
shinawatra
преди 3 години
Европа деградира, и то жестоко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 6
shinawatra
преди 3 години
Хаха, качеството на живот в Европа е добро друг път! Всички живеят в кутийки или измислени къщички, а в Щатите стандарта е къща с 2 гаража и камина! Било е, едно време! Европейците отдавна не са най-добри в нищо, а в това което са били ВЕЧЕ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ, ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ГО ВЪЛНУВА! Европа тотално деградира с това младо поколение, което идва и е дошло вече. Нормален процес, точно както по времето на комунизма в България - последното поколение е било най-разложеното и е срутило системата без да разбере изобщо какво си причинява...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
... да не говорим че така се изплю върху Мъск... той квото прави е все подобрение на нещо изобретено в Европа ! :):) .. а не е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 3 години
чакай малко... не са е подобрили. Технологията е нова ... За телевизорите също, не може да сравняваш днешния с този преди 50г.... много са различни.Щото ако ще правиш така, веднага излизам че като концепция е измислен пак в Европа.. чел си приказки за огледалцето което вижда на всякъде :):)От листа който си написал, половината неща за първи път са изобретени в Европа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Генерален пробив - имам предвид нещо абсолютно ново - например автомобил, самолет, интернет, телевизор, телефон, мобилен телефон, хладилник, климатик...когато са се появили за първи път.А за Бионтех/Пфайзър - точно потвърждава подобряването - не са измислили те ваксинирането и първата ваксина, но са я подобрили в случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
може би си прав :) ... не сме дорасли за тяхната наука, след 3-4 века удари на главата в некой камИк, може да стигнем нивото им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
незнам какво квалифицираш като генерален, но ето ти пример от последните дни... ваксината на "файзер". Файзер участват само с логистика и производство, научния пробив е направен тук, в Европа от оня кюрд.ЦЕРН е в Европа... там само генерални (по моите разбирания) пробиви се правят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
А за радийката не си прав - там имало технологочни пробиви...е от малко по-различно естество...например как се прави водка от крак на табуретка, как се пие препарат за вана, а наскоро имаха и културен пробив - в една кооперация направиха огромен сталакмит от урина и фекалии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Имам предвид генерални пробиви, големите изобретения, те идват от САЩ.Но тук ги взимаме и подобряваме. Което не знам дали се брои за пробив, но очевидно стига за да хвърчи индустрията толкова добре.В ЕС вече няма реална безработица - особено преди ковида. Има една група от няколко процента, които никога няма да работи и това е. Тук там има хора, като в Испания, но масово недостигат кадри. Това е елементарен показател за нивото на икономиката в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
Иновационни пробиви няма в Европа.---Има, има, просто не са толкова много колкото в сащ. В Русия няма ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още