IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелов: До края на деня ЕМА ще даде становище за ваксината на Janssen

Вариантите за замяна на втора доза от AstraZeneca са два - с Pfizer или с Moderna, каза здравният министър

17:12 | 13.04.21 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

До края на деня се очаква официално становище на Европейската агенция по лекарстата (ЕМА) относно ваксината на Janssen (собственост на Johnson & Johnson - бел. ред.) и появилата се информация за случаи на тромбоза след ваксинация с препарата в САЩ. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след получаване на още дози от ваксината на AstraZeneca и лекарството Ремдесивир в "БулБио".

„Обезпокоени сме от новините, които получаваме от САЩ относно ваксината на Janssen. До края на деня очакваме официално становище от ЕМА и ще решим как да процедираме с този проблем”, каза Костадин Ангелов.

Относно поставянето на втора доза от ваксината на AstraZeneca на вече имунизираните с нея здравният министър каза, че всеки, който желае втора доза от същата, може да я получи. Мнението на здравните специалисти е, че тя е безопасна и ефикасна. 

"Тези, които не желаят да си я поставят, за тях ще бъде взето решение с какво може да бъде заменена от наличните в страната. Вариантите са два - ваксината на Pfizer и тази на Moderna. Няма проучвания за смесване на ваксините. Големи европейски държави го направиха, нашите експерти продължават да мислят по въпроса. Очаквам до края на седмицата експерно становище, ще се доверя на тяхното мнение", заяви министърът.

Първите втори дози трябва да бъдат поставени до края на месеца и дотогава ще има ясни послания, каза още Ангелов и допълни, че в здравното министерство получават много сигнали от хора, които желаят втора доза на AstraZeneca.

През май ще заработи пълноценно електронният регистър за ваксинация, потвърди отново Костадин Ангелов.

Наблюдава се тенденция за почти всички области в страна за спад на новозаболелите. Броят на приетите в лечебни заведения и на тези в интензивни отделения също е намалял. Тази тенденция дава възможност на медиците „да дишат по-спокойно”, обясни министърът.

Решение за разхлабване на мерките може да бъде взето след анализ на двуседмичните данни, които се представят в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
играта загрубя ... придоби селски характер .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още