IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия задължи компаниите да тестват служителите безплатно за Covid-19

Получилите във федералната република като първа доза ваксината на AstraZeneca, ще бъдат ваксинирани с втора доза различен препарат

09:15 | 14.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Работодателите в Германия трябва да предложат на служителите си задължителни тестове за коронавируса от следващата седмица, ако не работят от домовете си, стана ясно след решение на федералния кабинет. Става въпрос само за задължение на компаниите да направят предложение, но самите служители не са длъжни да приемат офертата, предава DPA.

Също така работодателите не са задължени да документират дали служителите са приели предложението. Министърът на труда Хубертус Хайл заяви, че вече е подписал наредбата и че тя ще влезе в сила от следващата седмица. Първоначално ще се прилага до края на юли. В повечето случаи работодателят трябва да предложи по един тест на служител на седмица. Служителите в професии с висок риск от зараза трябва да получават предложението два пъти седмично.

Органите за здраве и безопасност на федералните провинции ще трябва да следят за спазването на задължението - например в отговор на жалба от служители. Нарушенията могат да доведат до глоба до 30 хил. евро. Говорителят на правителството Щефен Зайберт призова служителите да приемат офертите.

„Федералното правителство призовава служителите да действат отговорно и да приемат предложенията за тестване, които са им отправени, въпреки че те не са задължени да го правят“.

Междувременно стана ясно, че хората на възраст под 60 години, на които е дадена първа доза ваксина срещу коронавирус на AstraZeneca в Германия, ще получат различна ваксина като втора доза. С решението си властите следват препоръка на постоянната ваксинационна комисия (Stiko) отпреди няколко дни. В края на януари същата комисия препоръча ваксината на AstraZeneca да се използва само за хора на възраст от 18 до 64 години, а възрастните хора да се ваксинират с наличните ваксини на Biontech / Pfizer и Moderna. По онова време AstraZeneca все още нямаше одобрение от ЕС за препарата си.

Германия обяви на 30 март, че вече няма да предлага ваксината AstraZeneca с две дози на хора на възраст под 60 години поради опасения за възможна връзка с редки случаи на образуване на кръвни съсиреци.

DPA съобщи, че на срещата си министрите са се съгласили, че на хората от по-младата възрастова група, които са получили първа доза AstraZeneca преди 30 март, ще им бъде предложена втора доза или на BioNTech-Pfizer, или на Moderna.

"Взетото решение цели по-добро ниво на защита," каза баварският министър на здравеопазването Клаус Холецчек пред DPA.

Новата политика е в съответствие с препоръките, публикувани миналата седмица от германската комисия по ваксините, която също препоръча втората инжекция да се направи 12 седмици след първоначалната доза на AstraZeneca.

Според германското министерство на здравеопазването около 2,2 милиона души на възраст под 60 години са получили първа доза AstraZeneca през последните седмици.

Световната здравна организация заяви, че не може да препоръча смяната на ваксината между две дози като защита срещу Covid-19 поради недостатъчни данни, показващи ефектите от това./БГНЕС, АФП

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още