IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа рискува още една технологична каша заради ваксинационните паспорти

Държави и фирми разработват собствени приложения, които може и да не са оперативно съвместими помежду си

08:13 | 15.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Cole Burston/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cole Burston/Bloomberg

Плановете на Европа да въведе най-добрите приложения за проследяване на случаите на коронавирус бяха разочарование. Сертификатите за ваксинация вървят по подобен път, пише онлайн изданието Politico.eu.

Европейските правителства се заеха да разработват свои собствени технологии за проверка дали хората са ваксинирани, тествани или преболедували в опит да възстановят пътуванията в рамките на блока през лятото. Възраждат се обаче опасенията за това как тези технологии ще си взаимодействат.

Един пример – Естония. Страната е дигитален шампион на ЕС, а в момента разработва собствен ваксинационен паспорт. Пилотната версия трябва да излезе в края на месеца.

„Целият процес е изключително бърз за всякакъв вид правителства или обществени организации, да не говорим за Европейската комисия“, казва Айн Аавиксоо, главен медицински директор на Guardtime, естонската технологична компания, работеща върху естонския ваксинационен сертификат.

Единственият проблем е, че приложението на Естония ще бъде пуснато преди ЕС да се съгласи за общи стандарти. „Това е наш риск, това е риск от името на естонското правителство“, признава Аавиксоо.

Всяка държава и компания за себе си

Европейската комисия (ЕК) постави основите миналия месец с предложението си за ваксинационен сертификат – дигитален зелен сертификат. Той ще показва QR код, съдържащ цифров подпис, излъчен от национални публични органи, удостоверяващ ваксинация, отрицателен тест за коронавирус или преболедуване. Европейските държави ще трябва да имат свои собствени национални защитени бази данни със здравни данни. Планът включва разпоредби за защита на данните.

Въпреки усилията на Комисията да поддържа нещата възможно най-координирани, има и огромен брой правителствени и международни инициативи.

Въпросът е дали QR кодът и това, което се крие зад него - здравните данни и начинът, по който се организират, обработват и съхраняват, ще се сработят. Няколко проекта са стартирани и вече работят. Правителствата имат различни срокове, ресурси и нива на дигитализация в администрацията и здравеопазването.

Редица различни компании разработват решения за правителства и бизнеси въз основа на различни стандарти. Guardtime (и Естония) например работи със Световната здравна организация, която разработва свои собствени глобални стандарти за „интелигентен сертификат за ваксинация“.

Международната търговска камара, бизнес лоби, и IATA пуснаха свои собствени различни приложения, които вече се използват. След като разработиха свой собствен паспорт, САЩ помагат на компаниите да определят свои собствени стандарти. Отделна инициатива създава собствен набор от стандарти, като там се обединяват повече от 200 компании, сред които Oracle, Microsoft и Salesforce.

Последна актуализация: 04:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още