IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault може да удължи производствените съкращения в Испания до края на септември

Концернът предлага допълнително свиване на производството във фабриките си в Паленсия и Валядолид за период между 31 и 39 дни заради дефицита на чипове

12:29 | 14.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Френският автомобилен концерн Renault е започнал преговори със синдикатите за удължаване на периода на частично редуциране на производството в три от четирите си фабрики в Испания до края на септември като превантивна мярка, в случай че глобалният недостиг на полупроводници продължи и през следващите месеци, съобщава Automotive News Europe.

Заради дефицита на чипове компанията ограничи производствените си операции в страната в очакване на скорошно нормализиране на обстановката. 

Сега Renault предлага допълнително свиване на производството във фабриките си в Паленсия и Валядолид за период между 31 и 39 дни, заяви говорител на компанията, определяйки решението като предпазна мярка, в случай че недостигът на полупроводници продължи до третото тримесечие.

Мярката може да доведе до принудителен отпуск, който ще засегне 9 хил. работници, добавя говорителят. Продължителността на периода на производствени съкращения ще зависи от бъдещата ситуация с доставките на чипове.

Профсъюзът UGT заяви, че Renault възнамерява да спре производството в заводите в Испания от един до три дена всяка седмица между април и края на септември.

Кризата с COVID-19 доведе до силен ръст в търсенето на чипове, използвани в потребителската електроника, като лаптопи и телефони, като производителите на полупроводници се опитват да не изостават с доставките.

Някои китайски доставчици са допълнително притиснати и от санкциите на САЩ, наложени при бившия президент Доналд Тръмп.

Очаква се Renault да обяви своя финансов отчет за първото тримесечие следващата седмица, като е много вероятно компанията да актуализира прогнозите си за продажбите. На този етап концернът очаква да продаде със 100 хил. автомобила по-малко през 2021 г. заради недостига на чипове, подчертава говорителят.

През март френската група обяви, че ще започне производството на пет нови хибридни кросоувъра в своя „втори дом“ Испания между 2022 и 2024 г.

Renault отчете рекордна загуба за 2020 г. през февруари на фона на националните блокади, които принудиха дилърите да затворят, оставяйки купувачите далеч от шоурумите.

Френският автомобилен производител отчете нетна загуба от 8 млрд. евро, с което не успя да отговори на пазарните прогнози за загуба от 7,85 млрд. евро.

Много от щетите върху бизнеса на Renault бяха нанесени през първата половина на 2020 г., когато първите блокади замразиха производството и търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още