IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигитализацията на юана е заплаха за доларовата доминация

Тя ще позволи на китайската финансова система да намали зависимостта си от долара и да ограничи контрола на чуждите финансови институции и регулатори

12:26 | 18.04.21 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Пазарите бяха обхванати от криптовалутна треска. Цената на биткойнa достигна нови върхове, докато се развихряше дебатът за появата на крипто технология. Но това може да е съпътстващо събитие на голяма тенденция в развитие - бързата дигитализация на юана, пише за Financial Times Михаел Хазенстаб, главен инвестиционен директор на Templeton Global Macro. 

Тази промяна, съчетана с други макроикономически и политически фактори, може да бъде ключът, който да ускори упадъка на господството на долара като водеща световна резервна валута. Това също може да ускори приемането на юана като основен съперник на американската валута.

Централните банки по света се борят през последните години с концепцията за технологията на цифровите валути. Малко държави обаче са толкова агресивни, колкото Китай в подхода си към разработването на така наречената дигитална валута на централната банка (CBDC).

Такава валута ще бъде под надзора на централен държавен орган, премахвайки елемента на анонимност, който е основен за децентрализираната, блокчейн технология на популярни криптовалути като биткойн или етериум. Теоретичните ползи от държавния контрол върху тези нови цифрови активи са многобройни.

CBDC позволяват по-голяма превенция на измами или престъпления, дават възможност за незабавни международни транзакции, намаляват транзакционните разходи, позволяват по-голямо финансово включване и подпомагат предоставянето на преки фискални стимули за отделните граждани.

За Китай приемането на CBDC както в границите на страната, така и извън тях, ще позволи на финансовата му система да намали зависимостта си от долара и да ограничи ролята и контрола на чуждестранните финансови институции и регулатори. Макар че много страни започнаха да обсъждат потенциалното бъдещо приложение на CBDC, Китай продължи напред с развитие.

През април 2020 г. Пекин изпробва дигитална валута в четири града, позволявайки на търговските банки да проведат вътрешни тестове за конвертиране между кеш и цифрови пари, за проверки на баланса на сметките и за плащания. През август пилотната програма се разшири до 28 големи града. С цел широко разпространение през 2022 г., Китай планира тази година да тества цифровата валута в още големи градове, включително Пекин и Шанхай.

Този новаторски подход трябва да ускори издигането на юана на световната сцена. Някои потребители извън Китай, особено в САЩ, може да не са склонни да използват цифрова валута, контролирана от Китай. Възприемането й в части от Азия, Латинска Америка и Африка обаче вероятно ще се случи значително по-бързо.

Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
дядя вова , и преди писах и пак ще ти го напиша ... :))) ... чайниците помежду си търгуват с долари , а не с юани . рассияните помежду си търгуват с долари , а не с рубли ... само във вашите опорки с кутев и решетников доларът ке падне ... !! за обща култура на профицитно настроената ти натура ... китайският държавен дълг е над $7трлн ... приблизително 50% от БВП ... а общият китайски дълг (държавен, корпоративен , финансов , домакинства) е около 335% от БВП на чайниците ... къф цифри , къф числа , къф юан ... :))) ... събирай там дзао-та и конвертирай в евра , че знае ли се ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Статията е пълна глупост. Какво значи дигитализация на юан/долар ?! То и в момента го има ! Плащаш си с картата и едни числа се пеместват от едно място на друго. Дигитални или хартиени юани все ще се печатат ... както и долари :) Нищо общо с криптото и биткойна например !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Дигитализацията на юана е заплаха за доларовата доминация Пеше, писах това преди около месец. Може да се провери.Още писах, че при цифровият юан доларът ке падне!Само да зацепи системата им и гущери йок!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още