IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин и Си Дзинпин тестват решимостта на Байдън

Американският президент трябва да обедини не само съюзниците, но и меките демократи срещу Москва и Пекин

15:29 | 14.04.21 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Си Дзинпин и Путин са &quot;истински стратегически партньори&quot;. Снимка: Bloomberg</em></p>

Си Дзинпин и Путин са "истински стратегически партньори". Снимка: Bloomberg

Глобалните буреносни облаци се сгъстяват. Миналата седмица китайска ударна група от самолетоносач патрулираше във водите на изток от Тайван, докато американски, тайвански и китайски военни самолети изпълняваха полети. На път за Израел министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обсъди с филипинския си колега отказа на китайски кораби да напуснат води, за които Манила има претенции. В телевизионно интервю държавният секретар Антъни Блинкен отново определи китайската политика спрямо уйгурите като геноцид, обвини Китай в грешки, влошили пандемията и предупреди Пекин да не опитва нахлуване в Тайван, пише Уолтър Расъл Мийд за Financial Times.

Междувременно, докато здравето на опозиционера Алексей Навални продължаваше да се влошава драстично, руските сили демонстративно маневрираха близо до оспорвания регион Донбас в Източна Украйна и в контролирания от Русия Приднестровски анклав на западната граница на Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди за възможността за „пълномащабни военни действия“, след като Владимир Путин информира разтревожения турски президент Реджеп Тайип Ердоган за това, което руският президент нарече „опасни провокационни действия“ на Украйна в Донбас.

Два американски разрушителя бяха изпратени в Черно море, а пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжис, бивш командир на американската армия в Европа, предупреди, че целта на Путин може да бъде контрол над украинското черноморско крайбрежие.

Засилвайки напрежението с Вашингтон, миналия месец китайският и руският външни министри обявиха намерение за задълбочаване на отношенията си. Руският външен министър Сергей Лавров приветства Китай като „истински стратегически партньор на Русия“. Китайският държавен вестник пък Global Times не вижда "таван" за китайско-руското сътрудничество.

Въпросът за американците е какво означава всичко това. Дали Путин просто се опитва да отклони вниманието в страната си от спадащия му рейтинг и опустошенията на пандемията? Дали Си Дзинпин не разиграва националистическата картата, за да уталожи неспокойното обществено мнение у дома? Дали всичко това е ход за сплашване на администрацията на Байдън да изостави своята твърда реторика и да се насочи към това, което Китай и Русия се надяват да е нейната истинска програма: страната да изглежда достойна, целеустремена и загрижена, докато се оттегля от глобалното лидерство?

Или пък нещо по-опасно е в ход?

След 2008 г., когато руското нахлуване в Грузия бе посрещнато със слаб и неефективен отговор от вялата администрация на Джордж Буш, Пекин и Москва редовно проверяват американската решителност. Путин завладя и анексира Крим, понасяйки само красноречиви лекции и видимо преодолими санкции. Той продължи, установявайки руското влияние в Сирия, подигравайки се с бомбастичните и празни декларации на администрацията на Обама, че „Асад трябва да си отиде“.

Путин тролеше цяла Америка по време на изборите през 2016 г., стартира кибер атаки, изпрати екипи за убийства, които да действат на територията на европейските съюзници на Америка, и помогна за смазване на движението за демокрация в Беларус. В момента Путин помага на хунтата в Бирма. В замяна на това той бе подложен на поредица от досадни „убождания”, които не постигнаха нищо освен да демонстрират слабостта на западното единство и стратегия.

Междувременно Китай използва изгубеното за САЩ десетилетие, за да затегне хватката си върху Тибет, да стартира това, което според представители на две американски администрации е геноцид в провинция Синдзян, да смаже автономията на Хонконг, да атакува Индия, да сплаши морските си съседи и да огранизира мащабна офанзива, насочена към Тайван - всичко това, без да срещне пропорционален или ефективен отговор на САЩ.

От 30-те години на миналия век, когато Вашингтон посрещаше японската и германската агресия с повдигащи духа лекции и неефективни жестове, американската външна политика не е била така инертна толкова дълго в условията на задаваща се буря. И тъй като общественото мнение в САЩ е поляризирано, а и насочено навътре, чуждестранните лидери може да повярват, че е дошъл моментът за още по-дръзки тестове на американската решителност.

Картината не е съвсем мрачна. Задълбочаването на сътрудничеството между Китай и Русия представлява скрит комплимент. В руските очи САЩ остават много по-страховита сила от Китай – ако не беше така, Путин щеше да гравитира около Вашингтон в опит да се противопостави на възхода на Пекин.

Има още добри новини. Започвайки с „фокуса към Азия” от епохата на Обама и продължавайки по-енергично, макар понякога и е непостоянно, при президента Тръмп, американската външна политика започна бавно да се адаптира към един по-опасен свят. Поне в Индо-Пасифика съюзниците на САЩ реагираха бързо.

Въпреки това световният ред е ерозирал много повече, отколкото повечето американци разбират. Обръщането на инерцията ще бъде трудно. Администрацията на Байдън трябва да укрепи американските съюзи, като същевременно преработи отбранителните планове и доктрини за по-бурна епоха. Но също така трябва да убеди меката демократическа база, че националната отбрана, стратегическото мислене и далновидната външна политика предлагат единствената надежда за запазване на мира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
Браво бе, как те не домързя такава огромна глупост да напишеш - руски роби, омраза, НАТО, ЕС, фанатици, мюсулмани. ...Всички сме една цивилизация, запиши си го нейде, ако немой го запомниш. Щото ислямска държава може да стреля по паметниците на Буда в Палмира с оръдия, но като набара доларите в банката с християнския кръст и лика на бели хора, не ги изгори... Между Путин и Байдан разликата е дантелена, единия го дава автократ, другия демократ, ама и двамата бият ***, като не им изнася. Твоите ментални прозрения за изток-запад, север-юг и прочие, са нищо повече от една фикция. Условност, която се решил, че ти е изгодно да приемеш. Що се отнася до Пешо - да, Пешо и сие според мен са тотално необективни. Начина на поднасяне на информация носи хибридно-пропаганден нюанс. Това че ти давам на теб друга гледна точка от тяхната, нито ме прави "роб" нито ме прави нехристиянин - това пак са твои фикции, които принципно нямат голямо значение за мен. "поляци, германци, холандци, словаци и т.н" неса ми направили нищо и нищо лошо не съм казал за тях. Също и за американците, просто ти давам друга гледна точка, щото Пешо не му е разрешено да я даде тук и да я иска :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Нямам нужда Пешо да ми дава тема за размисъл. И не Пешо, точно вие руските роби искате да разделяте хората. Постоянната ви пропаганда и омраза-от кой искате да разделите България, от ЕС който е съюз от 27 бели християнски държави? От НАТО в който освен Турция всички са бели християнски държави? Да се изолираме от себеподобните си или да се присъединим към азиатците, мюсулманите, дръпнатите, защото е ясно че България е малка държава и сама не може да брани своите интереси на световната сцена? Не съм религиозен фанатик или расист, но какво общо имаме ние с азиатците и мюсулманите? Почнах да ти чета поста-САЩ били бомбардирали прекрасните ислямисти? И кво да правим, те не спират да се множат, щото Алах така повелявал, отричат всичко нормално и цивилизовано. Ако ги оставиш за 20 години ще станат 100 милиарда и ще ни залеят като скакалци. Ако им дадеш атомна бомба, ще ни избият щото някой се подиграл с Алах. Парите ни да отиват за петрола им, щото те не можели да се модернизират и да работят и развиват като нас. Писна ми от вашите ислямски ценности. България е част от ЕС и НАТО, но ви е дадена свобода да се изразявате и да се правите каквото искате, даже да замините за любмата ви Русия или някой мюсулмански катун. А вие кво правите, само обиждате, плюете, бълвате омраза Кво са ти направели поляци, германци, холандци, словаци и т.н, не се спряхте ей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
Hahoto2
преди 3 години
Ето ти целия списък, аз откъснах четвърт страничка само https://fakti.bg/mnenia/299823-palen-spisak-na-voinite-i-intervenciite-na-sasht
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 4
Hahoto2
преди 3 години
То това е проблема Корни, че само една пропаганда върви от всякъде и истината я няма никаква. Идеята на Пешовци и сие, не е, да ти дадат тема за размисъл. Те не търсят независими източници, не проверяват факти, не ровят по-дълбоко. Те търсят от теб реакция като че ли си публика на футболен мач. То им е цел да се делим на фили и фоби... Пък и това им трябва там, да върви трафика на сайта и всички да оцеляват щастливо. Туй то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
korn
преди 3 години
Китайския император как гледа от високо Влади, който пак се мазни за да може китайците да му дадат някое милиардче за да спаси западашата си икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 3 години
сега тоя списък пратиха ли ти го.... или сам го подготви предварително ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
Hahoto2
преди 3 години
Този тип Пешова прoпaгaндa вeчe дълги години ни увeрявa, чe нaй-aгрecивнaтa cтрaнa e Руcия, /сега добавиха и Китай/ мaкaр фaктитe дa гoвoрят друго. Дocтaтъчнo e прocтo дa ce пoрoвим в aрхивитe, дa възcтaнoвим хрoнoлoгиятa нa cъбитиятa и дa aнaлизирaмe дaннитe. Например от всички близо 200 страни в ООН, Британската империя не е воювала само с 23 -като Таджикистан или Гватемала. Мирна америка само за последните 20 години участва в следните военни конфликти: 2001 г. - CAЩ, рeaкциятa нa вoeннoвъздушнитe и вoeннoмoрcкитe cили нa CAЩ нa 11 ceптeмври.2001-? г. - Aфгaниcтaн, инвaзия нa вoйcкитe нa CAЩ, бoмбeни и рaкeтни aтaки, мacoвa мoбилизaция в CAЩ зa cвaлянeтo нa рeжимa нa тaлибaнитe, лoв нa бoйци нa Aл Кaйдa, уcтaнoвявaнe нa рeжимa нa Кaрзaй и бoрбaтa cрeщу тaлибaнитe. Нaд 30 000 aмeрикaнcки вoeннocлужaщи и мнoгoчиcлeни чacтни вoeнни кoмпaнии oкупирaт cтрaнaтa.2002 г. - Йeмeн, рaкeтнa aтaкa нa Aл Кaйдa cрeщу CAЩ.2002 г. - Филипинитe, въвeждaнe нa вoйcки и вoeннoмoрcкa вoeннa миcия нa CAЩ cрeщу Aбу Caйяф в aрхипeлaгa Cулу, зaпaднo oт Миндaнao.2003 г. - Кoлумбия, aрмиятa нa CAЩ и cпeциaлнитe cили ca изпрaтeни в бунтoвничecкaтa зoнa, зa дa пoдкрeпят кoлумбийcкaтa aрмия, зaщитaвaщa гaзoпрoвoдa.2003-2011 г. - Ирaк, вoйнa, бoмбaрдирoвки, oкупaция нa cтрaнaтa, cвaлянeтo нa Caддaм Хюceин. Нaшecтвиeтo включвa пoвeчe oт 250 000 aмeрикaнcки вoйници. Aмeрикaнcкитe и бритaнcкитe cили зaeмaт cтрaнaтa и ce cрaжaвaт cъc cунитcкитe и шиитcкитe бунтoвници. Пoвeчe oт 160 000 вoeннocлужaщи и мнoгoчиcлeни чacтни изпълнитeли ocъщecтвявaт oкупaциятa и cтрoят гoлeми пocтoянни бaзи.2003 г. - Либeрия, учacтиe в мирooпaзвaщитe cили, oпeрaция зa cвaлянe нa лидeрa нa cтрaнaтa.2004-2005 г. - Хaити, aрмиятa, мoрcкaтa пeхoтa и cухoпътнитe вoйcки нa CAЩ oкупирaт cтрaнaтa.2005 г. - Пaкиcтaн, рaкeтни и бoмбeни aтaки, тaйни oпeрaции и aтaки c дрoнoвe.2006 г. - Coмaлия, рaкeтнитe и вoeннoмoрcки cили и aрмиятa нa CAЩ учacтвaт в oпeрaциятa. Cпeциaлнитe cили SWАT учacтвaт в eтиoпcкoтo нaхлувaнe, при кoeтo e cвaлeнo oт иcлямиcткoтo прaвитeлcтвo; бoмбaрдирoвки c АС-130, aтaки c крилaти рaкeти и въздушни удaри cрeщу иcлямиcткитe бунтoвници; вoeннa блoкaдa cрeщу пирaтитe и бунтoвницитe.2008 г. - Cирия, cпeциaлнитe cили учacтвaт в нaпaдeниe c хeликoптeр нa 5 мили oт Ирaк, 8 cирийcки цивилни грaждaни ca убити.2009 г. - Йeмeн, рaкeтни удaри и aтaкa cрeщу Aл Кaйдa, зaгивaт 49 цивилни грaждaни.2011 г. - Либия, бoмбaрдирoвки, рaкeтни удaри, нaхлувaнe нa вoйcки пoд кoмaндвaнeтo нa НAТO, кooрдинирaни въздушни удaри и рaкeтни aтaки cрeщу прaвитeлcтвoтo нa Кaдaфи пo врeмe нa въcтaниeтo нa бунтoвничecкaтa aрмия. Cпeциaлнитe cили нa CAЩ извършвaт тaйни oпeрaции.2014 г. - Ирaк, бoмбaрдирoвки, рaкeтни удaри.2014 г. - Cирия, бoмбaрдирoвки, рaкeтни удaри, нaхлувaнe нa вoйcки нa CAЩ зa oпeрaции. Учacтиe в грaждaнcкaтa вoйнa нa cтрaнaтa нa тeрoриcтитe.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
korn
преди 3 години
За България ли говориш където руската пропаганда върви с пълна сила, половината статии са за загниващия, лош, *** съюз и либерални чудовища. А руски *** и роби са под всяка статия бранещи руските интереси. хахахаха И не се безпокой, ние няма да минем отново към азиатците, само ти ще си останеш там, защото явно не си се преместил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
Invcom
преди 3 години
В тази връзка, радвам се че не ми се налага да си изкарвам прехраната с минет4ийстване Пеше
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
Invcom
преди 3 години
Понякога се чудя има ли нещо по-унизително и долно от това да си журналист в България ... Пишеш разни простотии за лошите Русия и Китай, а ако палачинката се обърне и минем пак от другата страна на барикадата, почваш да плюеш по прогнилия Запад ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още