IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ остава предпазлива в прогнозите си за търсенето на петрол

От агенцията се опасяват, че нови вълни на коронавируса ще ограничат възстановяването на икономическата активност и мобилността

21:30 | 14.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Кампаниите по ваксиниране срещу коронавируса дават  надежда за справяне с кризата и повишаване на търсенето на петрол, пише Международната агенция за енергетика (МАЕ). Новите случаи в някои страни, които са големи потребители  на суровината, обаче подсказват, че възстановяването ще бъде крехко, допълва агенцията ,цитирана от Ройтерс.

Заради големия  брой заразени в Европа, Бразилия и САЩ от МАЕ остават предпазливи и предупреждават за появата на следващата вълна на коронавируса.

Все по-видима става и разликата между страните, които имат достъп до ваксина, и тези, които нямат - новите вълни забавят възстановяването на икономическата активност и мобилността, което ще се отрази и върху търсенето на петрол, смятат експертите.

Прогнозата на МАЕ е, че търсенето на петрол ще се повиши до 96,7 млн. барела на ден, което представлява ръст в рамките на 5,7 млн. барела дневно през 2020 година. Търсенето и предлагането на петрол ще се балансира отново през втората половина на 2021 година, става ясно още от публикацията на сайта на МАЕ.

Като цяло доставките на петрол през март се увеличават с 1,7% до 92,9 млн. барела на ден, благодарение на включването на САЩ след края на студената вълна, ограничила добива на горива през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още