IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

45-ото Народно събрание: Новите 240 депутати положиха клетва

С тържествено заседание започна работата на новия парламент в историческата сграда на площад "Народно събрание"

09:42 | 15.04.21 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Новоизбраното 45-то Народно събрание официално започва работа. Новите депутати положиха клетва.

Народните представители произнесоха клетвата, записана в Конституцията: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

По Конституция заседанието откри най-възрастният народен представител сред новите депутати - това е Мика Зайкова от "Има такъв народ".

Мика Зайкова е първата жена, която открива първо заседание на НС. Тя ще председателства, докато не бъде избран постоянен титуляр на поста, което ще се случи по-късно днес. 

Поради липса на електронна система в старата сграда на Народното събрание се наложи Мика Зайкова поименно да провери дали има кворум, като прочете имената на всички 240 депутати.

"Народното събрание реши заседанието да се предава пряко по БНТ и БНР, така че моля за усмивки и за радост. Нека народът да види, че депутатите от 45-ото НС са с добро настроение и имат хумор", обърна се Зайкова към новите народни избраници.

"Неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива и дано да съм добра орисница", заяви емоционално тя.

„Сега България се намира в изключително тежка ситуация, както и целият свят“, каза още Мика Зайкова, като посочи пандемията и икономическата криза.

„Нашият народ много пъти ни е казвал къде грешим - вие, старите управници, и ние, уж бъдещите нови, много пъти ни е казвал истината, но на 4 април той ни изпрати в тази зала с една-единствена поръка - промяна!“, каза Зайкова.

„Независимо от това, че сме различни, че имаме различни политически убеждения, мисля, че имаме една цел - просперитета на България и нейното достойно място в европейската система. Мисля, че нашите предци са ни дали и формулата за тази цел и тя е изписана на фасадата на тази сграда - "Съединението прави силата", каза в заключение Мика Зайкова.

Депутатите влязоха в пленарната зала на историческата сграда на парламента на пл. "Народно събрание" № 2. Решението за това тържественото откриване на 45-ото Народно събрание да бъде в бялата сграда беше договорено на първата среща на представители на парламентарните групи.

Новоизбраните народни представители гласуваха за дистанционно участие на депутатите в изолация или под карантина чрез интернет платформа. Те ще могат да се регистрират чрез визуализиране на специален екран в пленарна зала. При желание за изказване, реплика, дуплика или участие в друга процедура народният представител трябва да заяви желанието си чрез платформата.

Решението беше прието единодушно, без против и въздържали се.

Депутатите ще трябва да гласуват с вдигане на ръка, защото електронната система за гласуване остана в бившия Партиен дом и технически нямаше как да бъде преместена и инсталирана за толкова кратък срок в Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Това последното не е ли цитат от 1984?Демек ще върнеш трудовите лагери ? да кажем, ОК! ...ама нали нема да пипаш софийското жителство, щото требв да се върнем на село ... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
в противоречие с правата на престъпниците първото нещо , което ще въведа , е всеки , който излежава присъда да си изработва прехраната и топлото през зимата . ако не може , то да измисли начин за фотосинтеза и да вземе пример от мечките и да спи зимен сън . освен това смятам да върна публичното набиване на кол , за определени провинения ... дали не проявяваш интерес към такъв тип налагане на ред в обществото ... ?! ... все ще намерим допирни точки по тази тема , имам и други идеи за изкореняване на някои вредни навици ... :)))ако не знаеш - ще те научим , ако не можеш ще ти покажем как , ако не искаш - ще те принудим ... как ти звучи като основополагащ принцип в държавта ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
0pk
преди 2 години
Еми таман Икспертно правителство ше формирате, с елементи на зелен фшизам, както се фали Зелев. Може и Ванко да вземете, да ви оправя грешките :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 5
Иван Митев
преди 2 години
Република България е с неправилен метод за въвеждане на лева. Приетият Валутен борд запазва съдбовната грешка.Държавната слабост подсигурява щети. Независимо от способностите на министрите е невъзможно устойчиво развитие.При запазване на злокобната парична грешка, 45-ото Народно събрание е в политически капан. В Република България, колкото повече се работи за национален икономически растеж толкова повече са щетите. Българските депутати са с подсигуряван политически провал.Днес обществеността е с мълчание за съдбовната държавна грешка. Защо?За устойчив просперитет на Република България е необходим подобрен метод за въвеждане на лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
моли се такъв като мен да не докопа власт ... режима на зануленият ще ви се види най-демократичното нещо на земята ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 2 години
зелката и ватьо са герберофили, аз съм герберофоб !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
нема как да стане проззз, имаме разлини разбирания ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
0pk
преди 2 години
Съвсем значи конкретно - тряа да се съберете сичките кухаота, вyтници, стоянки и прочие зелки ей тука и да направите една "Партия на Прогресивните Политици" (ППП), па да съставите едно служебно правителство и да почнете да управлявате :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Само мрън-мрън.Все недоволни. Иска нещо, *** не знае какво.Айде, вместо да мрънкаш, кажи конкретно - кой трябва да управлява?...и забележи думата конкретно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
Asdf1234
преди 2 години
Една мърда жена - Мика Зайкова. Серсеми в народното събрание предложете тази жена за Председател. Да Ви се не види и злобарите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още