IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Има такъв народ" се отказва от мажоритарния вот

Този парламент закъсня с 6 месеца, коментира представителят на втората по големина група в 45-ото Народно събрание

11:04 | 15.04.21 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На този етап "Има такъв народ" няма да внася предложение за промяна на изборната система и мажоритарен вот, стана ясно от изказването на представителя на партията при откриването на 45-ото Народно събрание Тошко Йорданов.

Основната задача пред парламента ще е промяната в Изборния кодекс, заяви той. По думите му целта е всеки българин да може да гласува.

Предложенията, които ще бъдат внесени още днес, в първия ден на парламента, включват премахване на ограничението за брой изборни секции в чужбина, възможност за гласуване на българите в чужбина по пощата, видеонаблюдение в секциите и смяната на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Йорданов беше категоричен, че няма да има предложение за мажоритарен вот, но ще бъде внесено предложение за намаляване на субсидиите за партиите до 1 лев на получен глас.

Този парламент закъсня с шест месеца, защото властта се беше вкопчила във властта и отказа да изпълни нормалната процедура - предсрочни избори, заяви още представителят на втората по големина парламентарна група в Народното събрание.

Той допълни, че парламентът няма да изкара пълния си мандат. "Ще изкара колкото трябва и много скоро ще стане ясно колко", каза още Йорданов.

Предложението за мажоритарен вот беше включено в референдум, проведен по искане на "Шоуто на Слави" през 2017 година. Идеята беше България да бъде разделена на 240 едномандатни района и да се проведат мажоритарни избори в два тура, но 44-ото Народно събрание отхвърли искането.

2,5 млн. души подкрепиха референдума на "Шоуто на Слави", а водещият Слави Трифонов няколко години по-късно вече е лидер на "Има такъв народ".

Според Тошко Йорданов такава промяна трябва да направи само партия с мнозинство, каквото ИТН няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 3 години
Ха , то туй ли новото ? М чи то кът предишното ! Нов бардак със стари урви !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
penman
преди 3 години
Тези са май по-големи лъжци и *** от предишните властимеющи. Е, сбирщината около Мая е ненадмината в това отношение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Тошко, тошкооо, 3/4 от гласовете получихте от хора, които искат мажоритарен вот, бе! Тошко Африкански, много бързо обърнахте палачинката! Пфуу...поредните из.ме.кя.ри, опулили очите като видяха държавната софра! Голям Х за вас оттук нататък.И се молете да няма нови избори, че с това отмятане отивате в канала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още