IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ива Митева е новият председател на Народното събрание

Депутатите не подкрепиха дългогодишна традиция най-голямата парламентарна група да излъчи председател на парламента

12:34 | 15.04.21 г.
<p>
	<em>Ива Митева. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Ива Митева. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ива Митева Рупчева беше избрана за председател на 45-ото Народно събрание. Нейната кандидатура беше издигната от "Има такъв народ". Освен нея за поста се бореше единствено кандидатът на ГЕРБ - Цвета Караянчева, която беше председател на 44-ото Народно събрание.

Кандидатурата на Митева беше подкрепена със 163 гласа "за" от ИТН, БСП, ДПС, Демократична България и "Изправи се! Мутри вън!" и 75 "въздържал се" (от ГЕРБ - СДС). Цвета Караянчева подкрепиха 75 депутати, а срещу нея гласуваха 162-ма души.

Заместници на Митева ще бъдат Цвета Караянчева, Виктория Василева (ИТН), Кристиан Вигенин (БСП), Мукаддес Налбант (ДПС), Атанас Атанасов (ДБ) и Татяна Дончева ( "Изправи се! Мутри вън!").

Направи впечатление, че Слави Трифонов не участва в гласуването. Той е под карантина заради положителен тест за коронавирус, но можеше да гласува чрез онлайн платформата.

"Убедена съм, че ще работим достойно за този парламент", каза Митева в приветствието си към депутатите и посочи, че от техните действия зависи България да е правова и демократична държава. 

Преди избора на ръководството на парламента от ГЕРБ предложиха депутатите да стават и ясно да казват подкрепата си към някой от кандидатите. Това беше отхвърлено и гласуването се извърши спрямо първоначалния план - от място, с вдигане на ръка.

До тази ситуация се стигна, защото депутатите се върнаха в старата сграда на Народното събрание за първото си заседание, а електронната система в старата зала вече не работи.

Сегашните управляващи посочиха, че е дългогодишна традиция най-голямата парламентарна група в Народното събрание да излъчи председателя на парламента.

Ива Митева има правно образование. Тя дълги години работи в администрацията и ръководи правната дирекция на Народното събрание. Тя влиза в парламента от листата на "Има такъв народ" от 23 МИР в София.

По време на дискусиите около избора на новия председател Вежди Рашидов (ГЕРБ) се възмути на определението "мутри" към депутати от ГЕРБ и отбеляза, че Мая Манолова е позната под прозвището "сестра Галева".

Десислава Атанасова (ГЕРБ) също призова да се спазва "парламентарното поведение". Председателстващият заседанието - най-възрастният депутат Мика Зайкова, призова своите колеги да се въздържат от коментари, които подхождат повече на приказки  "на пазара".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още