IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията по заетостта отчете годишен спад на безработицата през март

Държавната подкрепа на трудовия пазар намали показателя с 0,2 процентни пункта до 6,5% за година

17:46 | 15.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Въпреки новите блокади и поредното затварянето на бизнеси през март поради разрастването на пандемията безработицата в България продължава да върви надолу, следвайки тенденцията от предходния месец.

През март безработицата в страната се понижава до 6,5%, което е намаление с 0,4% спрямо февруари.

На годишна база Агенцията по заетостта също регистрира спад - с 0,2 процентни пункта – от 6,7% през март 2020 г., което вероятно се дължи на продължаващите държавни мерки за подкрепа на заетостта – схемите 60/40, 80/20 за туризма и транспорта.

Според данните търсенето на труд през март тази година се увеличава.

Броят на започналите работа през месеца безработни е с близо 7 хиляди души повече спрямо февруари, като достигна 25 хиляди души. Малко над 430 са лицата от групата на пенсионерите, учащите и заетите, които също са намерили своята нова работа чрез бюрата по труда. 

78% от започналите работа през март са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 21,5%, следвани от търговията – 13,9%, хотелиерството и ресторантьорството – 10,5%, селското, горското и рибното стопанство – 7%, строителството – 5,4%, хуманното здравеопазване и социалната работа – 4,5 на сто.

В бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 25 хиляди безработни лица, кoeто е с над 280  лица повече в сравнение с февруари. Други 687 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери, също са се регистрирали в Агенцията по заетостта през месеца.

Най-търсените професии през първия пролетен месец са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги; персонал, полагащ грижи за хората; водачи на МПС и подвижни съоръжения; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; продавачи; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; монтажници; работници в селско, горско и рибно стопанство и др. 

Над 5 хиляди безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 801 по програми и мерки за заетост, и 4719 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР).

Схемата „Заетост за теб”, която започна през юли 2020 г. като антикризисна мярка, е осигурила заетост на над 18 хиляди лица, като само през март са сключени трудови договори с нови 4 хиляди безработни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още