IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RWE ще докара австралийския зелен водород в Европа

Германският гигант няма притеснения, че ще трябва да прекарва суровината през половината земно кълбо

22:07 | 15.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Проект на мощност за производство на водород в Австралия. Източник: RWE</em></p>

Проект на мощност за производство на водород в Австралия. Източник: RWE

RWE планира вноса на австралийски зелен водород в Европа, става ясно от съобщение на германската компания. Енергийният гигант подписа Меморандум за разбирателство с австралийската The Hydrogen Utility Pty (H2U), който предвижда обединяване на усилията в търговията с водород.

RWE има намерение да запази капацитет на терминала за втечнен газ в Брунсбютел, който изглежда като много добра локация за разпространението на водорода в Европа.

От края на 2020 година Германия и Австралия работят заедно по проекта HySupply. Подписаното споразумение е част от тази инициатива, уточняват още от RWE.

H2U разработва няколко проекта за производството на зелен водород в Австралия и Нова Зеландия. Плановете на компанията са през втората половина на това десетилетие да има капацитет от 1,5 гигавата мощности, извършващи електролиза, чрез която се произвежда водорода. За да бъде определен като чист, това трябва да бъде захранено с енергия от възобновяеми източници.

Зеленият водород се смята за алтернатива на изкопаемите горива, особено за енергоемки индустрии, като химическата промишленост или производството на стомана. Той е и възможност за намаляване на емисиите в различни сектори като например транспорт или от сградния фонд.

В изпълнение на екологичните си амбиции за нулеви въглеродни емисии до 2050 година  ЕС прие и стратегия за внедряване на водорода в европейската икономика. За целта обаче ще са нужни инвестиции в размер от 320 млрд. до 460 млрд. евро до 2030 година, показват изчисленията на Брюксел.

Австралия е една от страните, които има отлични условия за производството на зелен водород и производствените разходи са ниски, отчитат от RWE. Енергийният гиганткочентира още, че има голям опит в транспортирането на енергийни ресурси, включително и на втечнен газ от Австралия, тоест през почти половината земно кълбо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още