IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Softline: Киберсигурността е приоритет по цял свят

Битката срещу киберпрестъпността става все по-тясна, казва главният изпълнителен директор за България Пламена Бургуджиева

13:17 | 16.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Източник: Softline</p>

Източник: Softline

Пламена Бургуджиева е с над 15 години опит в ИТ сферата и е Country Manager за България на компанията за киберсигурност Softline . Тя отговаря за стратегията, планирането и управлението на Softline България, както и за поддържането на растежа и осигуряването на най-високо качество на услугите в областта на дигиталната трансформация и киберсигурност.

Компанията е един от 10-те глобални стратегически партньори на Microsoft, като нейният основен фокус са облачните решения и киберсигурността, развитието на ИТ стратегии и управление на ИТ услуги.

Разговаряме с нея по повод участието на Softline на събитието Tech of Tomorrow, организирано от Investor.bg.

Г-жо Бургуджиева, тази година Softline подкрепя технологичното събитие на Investor Media Group - Tech of Tomorrow. Защо за Вас дискутирането по технологични теми в днешно време е важно?

Днес технологиите се вливат във всички аспекти на бизнеса. Дигиталната трансформация може да звучи като най-новата "модна дума", но ние наистина вярваме, че информационните технологиите могат да помогнат на бизнеса да постигне целите си, да увеличи ефективността и да оптимизира процесите. При нашите клиенти виждаме чудесни примери, когато ИТ вече не се възприемат като разходен център, а по-скоро като фактор за бизнес трансформация. Това са компании, които печелят конкурентно предимство, използвайки модерни информационни технологии.

Коя технология според Вас ще предизвика следващата "революция"?

Аз виждам следващата революция, когато машинното обучение и изкуственият интелект се влеят в ежедневните решения. Тези технологии са с нас от известно време, но революцията ще дойде, когато те всъщност станат неразделна част от всяко едно технологично решение. Това ще ни направи (както на бизнес, така и на лично ниво) по-ефективни в работата и ежедневието.

Ще можем да автоматизираме повтарящи се задачи и да взимаме решения по-бързо чрез оценки, базирани на машинно обучение и изкуствен интелект (ML и AI). Това ще направи живота ни по-комфортен, позволявайки ни повече време за неща, които наистина имат значение.

Решенията на Softline са в посока облачни услуги и сигурност. Отдава ли бизнесът по-голямо значение на сигурността на информацията, с която борави?

Това, което наблюдаваме е, че компаниите стават все по-осъзнати относно позицията си за киберсигурност. Тъй като бизнесът започна да оценява стойността на  данните си все повече и повече, се полагат и допълнителни усилия тези данни да бъдат защитени. Битката срещу киберпрестъпността става все по-тясна и за компании, чиито основен бизнес не е киберсигурност. За тях е почти невъзможно да се справят с най-новите заплахи и решения. В тази връзка нашите клиенти ценят дългогодишния ни опит в областта и изискват консултация и съвети как да се защитят. Добрата новина е, че има начини компаниите да се подготвят срещу подобни заплахи и да защитят корпоративната си инфраструктура и активи.

Европейският съюз е едно от най-сигурните места по света по отношение на сигурността. Имайки предвид чe Softline работи на територията на цяла Европа, какъв е вашият поглед спрямо настроенията за и против информационната сигурност в различните страни?

Softline вижда киберсигурността като приоритет за корпорациите по целия свят, независимо от местоположението им. Тъй като работим с много мултинационални компании, опитът ни показва, че онези, които имат операции или дори централа в Европа, въвеждат едни и същи решения за киберсигурност за всички свои дъщерни дружества по целия свят.

Това е силно подкрепено и от големите доставчици на софтуер, като Microsoft, които отговарят на най-високите световни стандарти и разпоредби (включително регионални и индустриални) и предоставят един и същ договорен ангажимент на всички клиенти, независимо от местоположението им.

Това, което наблюдаваме като основна разлика между ЕС и страните извън ЕС, са аспектите за защита на личните данни. Имаме много клиенти в страните от ЕС, които търсят решения за защита на информацията, които да им помогнат да спазват изискванията за GDPR, когато обработват и споделят лични данни в и извън компанията. Въпреки че GDPR е въведен преди 3 години, все още има начини за подобряване и спазване на разпоредбите, както и за улесняване на приложението им с наскоро разработени и въведени технологични решения.

Тази година Investor.bg празнува 20-годишен юбилей. Какво Ви дава най-голямата българска икономическа медия?

Като водеща медийна компания на българския пазар Investor Media Group предоставя на нас потребителите пълната гама от медийни продукти, като включва национална телевизия, бизнес канал и над 15 онлайн медии и сайтове. Бързото развитие на телекомуникационните технологии и медиите промени естеството на самите медии - те станаха и неразделна част от събитията, които се случват.

Бих завършила с един цитат: "На свободата ще ѝ бъде отнета цялата ефективност, ако хората нямаха достъп до информация. Достъпът до информация е основен начин на живот".

Tech of Tomorrow е технологичното събитие, което Investor.bg традиционно организира и тази година. Информационната сигурност е една от темите на третото издание на събитието, което ще се проведе на 21.04.

Повече информация за изданието и останалите теми може да бъде намерена на сайта на дигиталната стрийминг платформа за събития, която Investor Media Group стартира тази година - Investor Media Pro.

Събитието може да бъде гледано на живо на дигиталната платформа или на investor.bg/live.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още