IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moderna свива доставките на своята COVID ваксина за Великобритания и Канада

Компанията се оправдава с по-бавното от очакваното нарастване на производствения капацитет

21:30 | 16.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американската фармацевтична компания Moderna Inc. обяви, че ще достави по-малко дози от своята ваксина срещу Covid-19 от планираното за Великобритания, Канада и други страни през това тримесечие поради недостига на дози в своята европейска верига за доставки, съобщава Bloomberg.

Moderna, която работи с швейцарската Lonza Group AG по отношение на дозите за Европа, обясни редуцирането на доставките с по-бавното от очакваното нарастване на производствения капацитет.

Moderna разполага със собствен завод в Масачузетс, който осигурява доставки за САЩ . 

Това допълнително ще ограничи доставките на ваксини в световен мащаб, след като ваксината на Johnson & Johnson беше блокирана в много страни по света поради опасения относно връзката ѝ с образуването на редки, но опасни кръвни съсиреци, проблем, който също доведе до ограничения в употребата на ваксината на AstraZeneca Plc в Европа.

Доставките за Великобритания ще бъдат намалени от този месец, само дни след пускането на ваксината на Moderna в Обединеното кралство, което ще повлияе на общия брой дози, които се очаква да бъдат доставени до края на юни.

Програмата за имунизация на Великобритания напредва, като почти половината от населението на страната вече е ваксинирано с поне по една доза. Изглежда, че темпът на инокулация ще се забави през следващите седмици, след като доставката на ваксината на AstraZeneca от Индия беше отложена, което принуди правителството да измести фокуса към доставката на вторите дози.

Великобритания е закупила 17 милиона дози от ваксината на Moderna.

В същото време компания е информирала канадското правителство, че ще намали почти наполовина очакваните доставки на ваксинната си този месец, докато Канада се опитва да овладее трета вълна на коронавируса.

След редукцията страната трябва да получи 650 000 дози до края на април вместо първоначално планираните 1,2 млн. дози. До края на юни в Канада трябва да пристигнат още 2 млн. дози от ваксината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още