IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите санкции на САЩ ускоряват икономическото унищожение на Русия

Този път Вашингтон се насочи към реални финансови санкции, които трябва да навредят в дългосрочен план на Русия, смята анализатор

22:00 | 16.04.21 г. 37
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Въпреки незаинтересоваността, с която пазарите се отнасят към последните санкции на Вашингтон срещу Русия, решението на САЩ да се фокусират върху основния начин на финансиране на Москва - пазара на деноминирани в рубли облигации - в известен смисъл представлява преминаване на Рубикон, което е съпроводено от потенциално дългогодишни последици, пише Ройтерс.

Въз основа на опита от санкциите, наложени преди това, включително след украинската криза през 2014 г. и доклада на Мюлер за предполагаемата намеса на Москва на президентските избори в САЩ през 2016 г., инвеститорите все още не са започнали масово да премахват руските активи.

Рублата, чиято стойност се понижи с 2% в четвъртък, се възстанови от загубите и е напът да отчете най-добрата си седмица от началото на тази година; доходността по руските облигации, както на местните, така и на международните пазари, спада. 

Тази реакция предполага, че забраната на Вашингтон американските инвеститори да купуват нови деноминирани в рубли облигации, или OFZ, както са известни, се възприема като поредното досадно събитие за пазара, който от години е свикнал с риска от санкции.

Инвеститорите се опасяват от по-сериозни опции, като например да бъде забранено на американските фирми изцяло да купуват руски облигации или достъпът на Русия до международните системи за парични преводи да бъде блокиран.

Това все още може да се сбъдне. Но засега американските фондове могат да купуват облигациите на вторичните пазари, което повечето от тях вече правят.

Много хора обаче предупреждават, че ходът на САЩ е своеобразна ескалация от предишните санкции.

„Това не е просто поредният кръг от политически санкции, насочени към няколко длъжностни лица или компании от черния списък, за които никой никога не е чувал“, коментира Кристофър Гренвил, управляващ директор в консултантската компания TS Lombard. "Този път те (САЩ) се насочиха към реални финансови санкции, които са предназначени да навредят на Русия чрез повишаване на разходите ѝ по заеми и отслабване на рублата", добавя анализаторът.

Гренвил смята, че това ще доведе до покачване с 50 процентни пункта на основните лихи в Русия.

Всъщност банки като Morgan Stanley и JPMorgan сега виждат по-голям шанс дори за по-голямо от очакваното повишение на лихвите през следващата седмица, което може да навреди на очакваното от Русия 4-процентно икономическо възстановяване през 2021 г.

Чуждите инвеститори вече са намалили експозицията си към OFZ до шестгодишен минимум. Американските инвеститори държат близо 7% от общото количество.

Премахването на американските купувачи би изтрило 2,6 млрд. долара от търсенето през тази година от очакваните общи продажби в размер на 37 млрд. долара.

Това обаче е екстремна цифра и не отчита покупките на вторичния пазар.

Руските банки също могат да поемат излишния дълг, но това вероятно ще намали ликвидността на пазара.

Бавно унищожение

Русия разполага с повече сили от повечето развиващи се страни да понесе подобни удари. След петролния ценови крах през 2014 г. и първия набор от санкции заради анексирането на Крим, Москва изгради силна защита относно външни атаки.

Съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия е около 20% - по-малко от една пета спрямо нивата в САЩ.

В случая рискът за Москва е свързан с една по-дългосрочна корозия на икономиката и ерозия на присъствието на Русия на международните пазари, процеси, които вече се зараждат.

"Санкциите доведоха до бавно унищожаване", смята Павел Мамай, съосновател на хедж фонда Promeritum Asset Management. "Всяка санкция няма да навреди, но това е тенденцията. Русия става все по-маргинализирана", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 4 rate down comment 5
Hahoto2
преди 2 години
Прав си, но ми писна някакви сельовци- първенюта, с интелект на хлеб.арки, да ме учат на неща, които знам от прогимназия. Той бил преуспял и аз съм му завиждал и злобял. ЩО? Щото имал балкон, гледащ към Витоша и модерна работа! Ехааа. Ако ще терасата му да гледа към Шанз-Елизе пак ще си остане класически селянин, за който Алеко е казал "Пази боже сляпо да прогледа!" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 5
ПИЧ
преди 2 години
За мен пък заглавието е твърде амбициозно. По принцип каквито и да са санкциите са една голяма глупост. Дори чаках Ес да отмени санкциите и да каже , понеже граничим ес и Русия, дайте да търгуваме свободно и да богатеем. Ама те заради Крим , дайте санкции. А аз очаквам да кажат забравете за Крим и дайте да тъгуваме свободно. Какво ще спечелиш от санкции, той света е толкова голям, Русия най голямата територия, природни богатства. Глупости правят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 5
Bones
преди 2 години
Няма нужда да им падаш до нивото и да ги псуваш. Те от това живеят... Просто направи като мен и спри да коментираш. Призовавам и другите да го направят за да може *** най-накрая да разберат, че с ***, които толерират ще изгонят и малкото останали нормални хора в коментарите. Просто спрете да коментирате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Жалка твар, толкова си скопена умствено, че абсолютно си заслужаеаш мястото в нефелния си животец! И знаеш ли, ти самия усещаш, че си жалка твар и злобицата и завистта ще те изядат отвътре.Затова толкова мразиш всички успели и успяващи, умираш от завист, че никога няма да си такъв и се молиш някой да ги смачка.Прифилът на злобните и завистливите путинистчета ви е сходен. Всички си приличате, че сте лузъри в живота, търсещи някъде другаде причината. Дреме ми за глупостите, които стоварваш тук, жалка твар, идва новия ден, през който аз ще си живея живота, а ти ще църкаш и скимтиш злобно и завистливо, завит в собствената си роля на неудачник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 6
Hahoto2
преди 2 години
Искаш само вашата хомо.дружинка да има думата, а? Другите да мълчат, щото ти и разни спаружени сте единствени носители на правдата и истината. !!? Интелекта ти е като на бъл.ха, мъдростите ти като на св.иня. Инак си много истери.чен, но смислените ти постове се броят на едната ми ръка. През цялото време да оплюеш опонента, да го охрачиш. Никога нищо не си казвал разумно, ка.вал глу.-пав, но инак с голямо и проста.шко самочувствие. Точно заради такива като теб иб.бецили и простотиите дето ги преписват, Инвестора умря за мен. И както виждаш влизам тук един-два пъти в седмицата. И кво да видя - Ватьо се прави на голяма работа, обсебил про-стака форума и се разпорежда, все е дно му е бащиния.... Пази Божее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 6
Hahoto2
преди 2 години
Я се еб. маката ***.раст ти ли ще ми казваш какво къде да търся?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Кво търсиш тук, като не ти харесва Инвестор, бе? И без това крещящо не си за тук и тълпата себеподобни ти петолъчници, които за икономика знаят колкото и за комодските бръмбари дъждосвирци!Кой е нормалния анализ, тоя, дето хвали пyтeтo ли?! Я чиба, имате си достатъчно хибридни помийни ями да си църкате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 5
Hahoto2
преди 2 години
Пак ли пускате *** да делите народа на фили и фоби. Че на повечето от нас ни е през к.ра за санкциите пре "инвеститорски" тараланковци. Мишчици дето една истинска статия за БГ не ста направили. Един анализ нормален нямате. ТОПКИ НЯМАТЕ, нищо нямате. Ама всеки ден по 5 бозици за Зелената сделка и за злия дядя Вова. Боже, боже, евтини тарикати....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Много полезни санкциите, затова в кална расия заплатите вече са колкото в Абания!Минималната пенсия в България по-висока от минималната заплата в расията....хаха! Все такива успехи и полезности да взимат, като толкова им харесва! А местния слyгинаж да си къса потниците на амбразурата, и те същите скъсаняци, плюнчещи се по форумите, а в живота неудачници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 3
doba
преди 3 години
Всичко, което не те убива, те прави по-силен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още