IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите санкции на САЩ ускоряват икономическото унищожение на Русия

Този път Вашингтон се насочи към реални финансови санкции, които трябва да навредят в дългосрочен план на Русия, смята анализатор

22:00 | 16.04.21 г. 37
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Въпреки незаинтересоваността, с която пазарите се отнасят към последните санкции на Вашингтон срещу Русия, решението на САЩ да се фокусират върху основния начин на финансиране на Москва - пазара на деноминирани в рубли облигации - в известен смисъл представлява преминаване на Рубикон, което е съпроводено от потенциално дългогодишни последици, пише Ройтерс.

Въз основа на опита от санкциите, наложени преди това, включително след украинската криза през 2014 г. и доклада на Мюлер за предполагаемата намеса на Москва на президентските избори в САЩ през 2016 г., инвеститорите все още не са започнали масово да премахват руските активи.

Рублата, чиято стойност се понижи с 2% в четвъртък, се възстанови от загубите и е напът да отчете най-добрата си седмица от началото на тази година; доходността по руските облигации, както на местните, така и на международните пазари, спада. 

Тази реакция предполага, че забраната на Вашингтон американските инвеститори да купуват нови деноминирани в рубли облигации, или OFZ, както са известни, се възприема като поредното досадно събитие за пазара, който от години е свикнал с риска от санкции.

Инвеститорите се опасяват от по-сериозни опции, като например да бъде забранено на американските фирми изцяло да купуват руски облигации или достъпът на Русия до международните системи за парични преводи да бъде блокиран.

Това все още може да се сбъдне. Но засега американските фондове могат да купуват облигациите на вторичните пазари, което повечето от тях вече правят.

Много хора обаче предупреждават, че ходът на САЩ е своеобразна ескалация от предишните санкции.

„Това не е просто поредният кръг от политически санкции, насочени към няколко длъжностни лица или компании от черния списък, за които никой никога не е чувал“, коментира Кристофър Гренвил, управляващ директор в консултантската компания TS Lombard. "Този път те (САЩ) се насочиха към реални финансови санкции, които са предназначени да навредят на Русия чрез повишаване на разходите ѝ по заеми и отслабване на рублата", добавя анализаторът.

Гренвил смята, че това ще доведе до покачване с 50 процентни пункта на основните лихи в Русия.

Всъщност банки като Morgan Stanley и JPMorgan сега виждат по-голям шанс дори за по-голямо от очакваното повишение на лихвите през следващата седмица, което може да навреди на очакваното от Русия 4-процентно икономическо възстановяване през 2021 г.

Чуждите инвеститори вече са намалили експозицията си към OFZ до шестгодишен минимум. Американските инвеститори държат близо 7% от общото количество.

Премахването на американските купувачи би изтрило 2,6 млрд. долара от търсенето през тази година от очакваните общи продажби в размер на 37 млрд. долара.

Това обаче е екстремна цифра и не отчита покупките на вторичния пазар.

Руските банки също могат да поемат излишния дълг, но това вероятно ще намали ликвидността на пазара.

Бавно унищожение

Русия разполага с повече сили от повечето развиващи се страни да понесе подобни удари. След петролния ценови крах през 2014 г. и първия набор от санкции заради анексирането на Крим, Москва изгради силна защита относно външни атаки.

Съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия е около 20% - по-малко от една пета спрямо нивата в САЩ.

В случая рискът за Москва е свързан с една по-дългосрочна корозия на икономиката и ерозия на присъствието на Русия на международните пазари, процеси, които вече се зараждат.

"Санкциите доведоха до бавно унищожаване", смята Павел Мамай, съосновател на хедж фонда Promeritum Asset Management. "Всяка санкция няма да навреди, но това е тенденцията. Русия става все по-маргинализирана", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 7 rate down comment 1
Gerasim_Burgaski
преди 2 години
прав ти път !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 8
markov
преди 2 години
*** нискобюджетната постотия. Инвестора .....дъното ви е вече таван !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 4
0pk
преди 2 години
Русия се приготвя за новите санкции:https://vk.com/video-177565509_456241744
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
v_tin
преди 2 години
https://***.youtube.com/watch?v=8YoMi8mlzeo- Според този тук okolo 20 републиките обявяват независимост и се присъединяват към русия. И пак според него на руснаците им е все едно за санкциите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
хаха ... даже новината за оставката на борисов излиза на първа страница тук там ... но може би отчитат произхода на ip-то ми и дават по някоя регионална новина ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
ми влез и виж във всички водещи европейски икономически и политически сайтове и ежедневници има ли новина за рассията ... тук-там без да е на първа страница дори , а в секциите за политика , има само за реципрочните мерки на рассия за дипломатите и тва е , дори не е на първа страница ... докато новината , че spacex е избрана от наса да закара и върне астронавтите на луната е начело почти навсякъде ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 6
0pk
преди 2 години
Стига лъга, в прогресивния развит свят не се живее и ден без информация за скорошния разгром на мордорските орди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
и ти като дядя вова , вече само заглавията четеш ... :))) ... ако не ти е направило впечатление , в първият абзац винаги пишат източникът ... или ...reuters --> markets --> asia pacific ... все още излиза на първата страница единствените държави , дето инфо за рассия поражда интерес за коментиране под новините , са сърбия и България ... :))) ... единствените ... !! само в полски форум съм виждал на няколко пъти да ги п.су.ват под някаква новина , иначе обикновенно никакъв интерес към треторазрядна икономика ... :))) ... дори обикновенно новини за рассия няма в топа щото не се четът ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
dr.5rov
преди 2 години
Вярно е, че новите санкции ще усилят ерозията на руската икономика. Работата е там, че сегашната американска власт отново прави сериозна дългосрочна грешка. Понякога се нарича стратегическа грешка. Прави го за втори път. Как може хегемон, който е установил някакви правила, да ги нарушава сам? Нали затова е станал хегемон, защото другите са приели неговите правила като най-добрите. Сега на всеки рационален човек в света му става ясно, че повече не може да има пълно доверие на власта в САЩ за в бъдеще. Всеки управляващ елит в света ще си каже нещо от рода: Добре, сега се разбираме с тези американци, но ако нещата в бъдеще се променят или у нас или у тях, тогава какво? Няма ли и ние да ядем шамарите? И всеки рационален човек ще се опита да се хеджира срещу възможни изцепки на управниците в САЩ. Това на практика означава търсене по-голяма независимост от САЩ. А когато някой търси, може и да намери. Накратко управляващите в сащ не се държат мъдро. Един хегемон не бива да има такова поведение. Ако искат да овладеят поведениято на управниците в Русия, а защо не и в Китай, те трябва да намерят някаква друга стратегия. Тази стратегия руши тяхната хегемония. Те слизат на нивото на тези държави, признават ги за равни, а това дефакто е неявно отказване от хегемонията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 6
Зайо Байо
преди 2 години
Любопитно ми е как автора си представя че ще последва икономическо унищожение от забраната американски фирми да купуват държавни облигации на Русия!? Моля дайте статистика примерно за минали години колко точно са купували? И забележете говорим за държава, която вече години наред поддържа изключително нисък дълг - debt to gdp russia в момента е около 14 процента. Моля дайте аргументи които да подкрепят такова гръмко заглавие! От къде въобще ги преписвате тия статии, посочвайте източник!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още