IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията от коронавируса взе скалповете на доста висши чиновници

Премиери, министри на здравеопазването и депутати напускат своите постове заради нарушение на правилата или несправяне с кризата

09:32 | 17.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Почивка на някой екзотичен остров или парти след напрегната седмица звучи примамливо, но в условията на пандемията от коронавируса те костват оставки на високопоставени чиновници, разказва в коментар европейското издание Politico.

Един от примерите е вече бившият комисар по въпросите на търговията Фил Хоган, който присъства на галавечеря в Ирландия в разрез с всички правила за социална дистанция. В края на август 2020 година той трябваше да се оттегли от поста си, макар да повтаряше до последно, че не е нарушил законите и правилата.

Това събитие стана причина за оставките още на министъра на земеделието на Ирландия Дара Калиъри, на зам.-председателя на Сената Джери Бътимър и на сенатора Дони Касиди.

Други пък бяха принудени да напуснат, защото не се справят с растящите случаи или пък не изпълняват очакванията - справка здравните министри на Нидерландия, Чехия, Полша, Румъния, Словакия, Дания и Австрия. Някои държави даже смениха няколко здравни министри в рамките на година заради неудовлетворение от свършеното.

България също направи рокади в правителството и смени своя здравен министър в пандемията. През лятото на 2020 година Кирил Ананиев напусна поста си и пое финансовото министерство, а на негово място беше поставен Костадин Ангелов, който дотогава ръководеше Александровска болница. Ангелов изкара до край мандата си в правителството на Бойко Борисов, макар и да беше начело на здравното министерство само за няколко месеца.

Двама германски депутати пък трябваше да напуснат Бундестага след като бяха разкрити подробности за договор за доставка на предпазни маски. Заради този скандал се разклати и столът на здравния министър Йенс Шпан.

Безспорно един от най-скандалните случаи е оставката на премиера на Словакия Игор Матович Той трябваше да отстъпи своя пост, след като поръча без одобрението на своите коалиционни партньори от руската ваксина "Спутник V", която още чака разрешение за употреба в ЕС от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Матович трябваше да предаде щафетата за управлението на страната на своя финансов министър Едуард Хегер и остана в правителството, но вече като финансов министър.

Ваксина "изяде главата" и на началник щаба на испанската армия, един от най-високопоставените военни в страната - Мигел Анхел Виляроа. Той трябваше да подаде оставка, след като получи привилегирован достъп до ваксина срещу коронавируса за себе си и още 100 свои колеги.

Скалпът на Джузепе Конте също е в актива на пандемията от коронавируса. Премиерът на Италия се оттегли от поста си в края на януари 2021 година, след като не можа да се разбере със своя коалиционен партньор - партията на бившия премиер Матео Ренци, относно плана за възстановяване на италианската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още