IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония и САЩ си протягат ръка в битката с Китай

Джо Байдън и Йошихиде Суга обсъдиха проблемите в Тайван, Хонконг и Синдзян

10:01 | 17.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Doug Mills/Bloomberg</em></p>

Снимка: Doug Mills/Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън се опита да представи единен фронт на действие с японския премиер Йошихиде Суга, за да се противопостави на все по-напористия Китай. Това беше първата среща лице в лице в Белия дом на новия държавен глава след встъпването му в длъжност, предава Ройтерс.

Преговорите дадоха на президента демократ шанс да продължи да работи по изпълнение на обещанието си да съживи американските съюзи, които се разпаднаха по време на мандата на неговия предшественик републиканец Доналд Тръмп.

Китай се оказа основна тема на разговора. Беше подчертана централната роля на Япония в усилията на САЩ да се изправят срещу Пекин. Двамата лидери обсъдиха редица геополитически въпроси, включително Тайван, а Суга заяви, че страната отново потвърждава „важността на мира и стабилността в Тайванския проток“ – удар по засиления военен натиск от страна на Пекин върху острова.

„Днес министър-председателят Суга и аз потвърдихме силната си подкрепа за американско-японски съюз и за нашата споделена сигурност“, коментира Байдън по време на съвместна пресконференция в Белия дом, определяйки разговора като „продуктивен“.

Други неотложни опасения, споделени при преговорите, включват засиленото военно движение на Китай в близост до Тайван, затягането на хватката на Пекин над Хонконг и репресиите срещу мюсюлманите уйгури в Синдзян.

Суга заяви, че с Байдън са постигнали съгласие относно необходимостта от открити дискусии с Китай в контекста на Индийско-Тихоокеанския регион.

Първата лична среща на Байдън с чуждестранен лидер откакто е президент се случи само дни след като Китай изпрати 25 самолета, включително изтребители и бомбардировачи, в близост до Тайван, който Пекин смята за своенравна провинция.

В съвместното си изявление лидерите заявиха, че подчертават „значението на мира и стабилността в Тайванския пролив и насърчават мирното разрешаване на въпроси, свързани с него“ – фраза, подобна на онази, използвана от министрите на външните работи и отбраната на двете страни по време на среща миналия месец.

Дигитална конкурентоспособност, човешки права

Правителството на Тайван приветства подкрепата и призова Китай да действа отговорно.

„Надяваме се, че властите в Пекин ще изпълнят своите отговорности като част от Тайванския пролив и региона, и ще има съвместен положителен принос за стабилността и благосъстоянието“, коментира говорителят на президентския кабинет Ксавие Чанг.

В рамките на пореден удар срещу Китай, Байдън коментира, че САЩ и Япония ще инвестират заедно в области като 5G, изкуствения интелект, квантовите компютри, геномиката и веригите на доставки на чипове.

В общото изявление се посочва, че САЩ са ангажирани да отделят 2,5 млрд. долара, а Япония -  2 млрд. долара, за засилване на дигиталната конкурентоспособност, включително в сферата на 5G и отвъд 5G мрежите.

 

„Япония и Съединените щати инвестират значително в иновации и гледат към бъдещето“, посочи Байдън. „Това включва уверяването, че инвестираме и защитаваме технологии, които ще поддържат и засилват конкурентното ни предимство“.

Говорител на китайското външно министерство обяви, че Китай е изразил силна загриженост относно „тайно споразумение“ между Япония и САЩ, и страните трябва да приемат сериозно опасенията на Пекин.

В реч пред мозъчен тръст във Вашингтон Суга заяви, че Япония ще казва това, което нужно да бъде казано на Китай, и ще говори за правата на човека, като същевременно подчертава необходимостта от установяване на стабилни, конструктивни отношения с Пекин.

В изявлението на лидерите се казва още, че те споделят „сериозни опасения“ относно ситуацията с правата на човека в Хонконг и в китайския регион Синдзян, където според Вашингтон Пекин извършва геноцид срещу уйгурите. Китай отрече да извършва каквито и да било нередности.

Япония пък беше критикувана, че не предприема по-решителни действия по предполагаемите нарушения на човешките права, поради страх от реакция, която може да навреди на фирмите ѝ, които работят с Китай – най-големия ѝ търговски партньор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още