IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли криптовалутите да изместят сегашната парична система?

Системите, които биха позволили това, се разработват в момента, каза Благовест Белев, основател на Blockchain.bg

12:17 | 18.04.21 г. 26
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Тепърва ще си плащаме за стимулите от държавите. Тази система на печатане на пари може да има още 10 години живот, но със сигурност няма още 30 или 50 години живот. Когато свърши животът на сегашната система, тя ще бъде изместена от това, което е по-адекватно в текущия момент и вярвам, че това ще бъде някоя от криптовалутите, които продължават да се развиват с много голяма скорост. Това каза Благовест Белев, основател на Blockchain.bg и съучредител на Българската биткойн асоциация, в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

Силно вероятно е това да бъде биткойн, етириум или някой техен конкурент и в период от 15 до 30 години това да се случи, смята той.

По думите на Белев дигиталният юан няма да промени съществено нищо, тъй като разплащането ще остане подобно, просто може би ще се смени платформата, която китайците ще използват. А контролът върху паричната маса ще остане при китайското правителство и това няма да се промени. 

"В същото време основната идея зад криптовалутите е ние да имаме децентрализация на властта и на контрола, така че да не може една държава или шепа политици да решават какво да се случи с паричната маса на хората". 

Все по-голямата популярност на биткойна води до увеличаване на неговата стойност. Това до голяма степен се дължи на мрежовия ефект, а без него не може да съществува нито една криптовалута.

„Ако се анализира добре биткойнът, като свойства и функции, които може да изпълнява, може да бъде много, много по-добри пари от всеки вид други, които познаваме в момента – вкючително златото, включително държавните валути.“

Според Благовест Белев криптовалутите като цяло имат голямо бъдеще, а след години биха могли да станат основен начин на разплащане, тъй като системите, които биха позволили това в момента, се разработват.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Виж, това, че една държава няма да събира данъци, е утопия.С какво ще издържаш администрация, армия, полиция и тн.?! С какво? Ако не събираш данъци, държавите рухват и това са фактите. И това не подлежи на обсъждане, а е факт.Тоест, нерегулирани и анонимни плащания НИКОГА няма бъдат въведени и в това може да си сигурен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
В крайна сметка нали всички обичаме свободата ! Какво по хубаво от това да имаме пари които не са контролирани нито от Русия,САЩ,Китай,ЕС и т.н. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Според мен грешиш ! В предишна тема се обосновах защо в момента биткойна е изгоден и за САЩ и за Китай и те просто си пасуват. Протколите напредват и скоро няма да има нужда и от exchange за да си сменяш биткойните. Тоест както писах и там ако аз и ти искаме да си разменим по 10 килограма краставици за 10 кила домати се срещаме някъде двата и си разменяме торбичките. Да държавата трябва да събира данъци, но те трябва да са МИНИМАЛНИ без излишна бюрокрация и да поддържа реда и нищо друго. За мен лично това е правилното бъдеще. Например в БГ има сигурно над 500 000 човека на държавна работа. Убеден съм,че чрез дигитализация и добри закони няма нужда от повече от 50 хиляди ! А в недалечното бъдеще примерно 30-40 години реда ще се поддържа от например дронове :) Защо не ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Това, че криптото щяло да измести сегашната система са абсолютни глупости, които само един невеж човек може да каже.1. При използване на анонимна система за плащания, държавата не може да събира данъци. А държава, която не събира данъци - умира. От това следва, че държавите никога няма да го позволят.2. Анонимните разплащания ще доведат до главоломно разрастване на нелегалния бизнес, а държавите не биха го допуснали.3. В следствие на фундаменталния сблъсък на интереси, държавите няма да го позволят, от което следва, че легалния бизнес няма да го ползва. Тоест на биткойнджиите им остава нелегалния бизнес и разплащания между физически лица (чийто дял е жалък).Има и още един вариант - койните да минат през регулации, които, обаче, ще ги направят същите неанонимни платежни средства, като сегашните валути и почти целия интерес към тях ще изчезне.Ако някой си мисли, че ще има масова анонимна платежна система.... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Е те промиват мозъци, що "криптото" не е ограничен ресурс като златото и се печата супер по-бързо от хартията..Електронният концлагер за био-единици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Батя
преди 2 години
Глупостите на един мечтател!Биткойн е супер неефективно средство за разплащане.. бавно, енергоемко, адски волатилно. Манията рано или късно ще приключи и тогава господина и колегите му ще реват "Къде беше държавата да ни защити!?".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още