IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивши финансови министри: Нужна е бърза ревизия на бюджета

Планът за възстановяване и устойчивост е неадекватен, но трябва да бъде внесен в ЕК в срок, предупредиха Симеон Дянков и Милен Велчев

19:28 | 18.04.21 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe Bloomberg

За бърза ревизия на бюджета се обявиха бившите финансови министри Симеон Дянков и Милен Велчев в коментар по bTV.

Според Дянков целта е да се види реалното състояние на бюджета.

„Нужна е бърза ревизия, за да се види къде са изхарчени няколко милиарда от резерва. Резервът ни (обичайно, б. ред.) е 10-12 млрд. лева, а не 8 млрд. лева, както обяви днес Ананиев“, уточни Симеон Дянков. За момента не излизат сметките, поясни Дянков.

В петък депутатите отложиха изслушването на финансовия министър в оставка Кирил Ананиев за 21 април. Той трябваше да отговаря за изпълнението на държавния бюджет, тъй като по последни данни за първите два месеца на годината е реализиран дефицит от близо 1 млрд. лева.

И за Велчев актуализацията на държавния бюджет трябва да е приоритет. Той подчерта, че е забелязал, че през първото тримесечие тази година разходите са много по-високи. И обясни, че за първи път, откакто толкова много години наблюдава хазната,  първото тримесечие завършва с дефицит, докато досега винаги първото тримесечие е било с излишък.

И двамата бивши финансови министри са категорични, че Националният план за възстановяване и устойчивост е неадекватен, защото не е важно колко пари ще се дадат, а да се дадат на бизнеса, така че икономиката ни да стане конкурентоспособна. 

Важно е да имаме работещо правителство, което да гледа напред и да направи икономиката ни конкурентоспособна, каза Милен Велчев.

„По-важното не е дали ще стигнат парите, те ще стигнат и до населението, и до бизнеса под една или друга форма, след като ни бъдат дадени. По-важното е за какво ще се използват тези пари и дали това ще доведе до дългосрочна конкурентоспособност на българската икономика“, каза Велчев.

Не е важно просто да компенсираме бизнеса за загубите от пандемията, а е важно как ще построим българската икономика оттук нататък, за да растем по-бързо и да настигаме побързо нивото на ЕС, поясни още той.

Велчев отбеляза, че крайният срок на този проект за план е 30 април, но това не е твърд срок, който не може да бъде просрочен, защото в условията на следизборна обстановка можело да очакваме известна толерантност.

Той препоръча на Народното събрание да оторизира правителството да внесе последния вариант на плана колкото може по-скоро, преди крайния срок, защото след това ще има възможност за редакции.

Според Симеон Дянков също не е възможно да се направи друг план за 10 дни. По думите му този план обаче е „сравнително неадекватен“.

За Велчев е ключово какво ще бъде мнозинството в действащото Народно събрание, което ще може да излъчи стабилно правителство. „Дали ще бъде това Народно събрание, или следващото Народно събрание след предсрочни избори, по-важното е да е работещо правителство и да гледа напред, да е готово да направи необходимите реформи, за да е конкурентоспособен българският бизнес”, каза Милен Велчев.

Премиерът в оставка Бойко Борисов ще се яви на изслушване в парламента в сряда, стана ясно от думите му по време на брифинга в централата на ГЕРБ днес.

Преди това депутатите задължиха премиера в оставка да се яви в Народното събрание, за да бъде обсъден Плана за възстановяване и устойчивост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
shinawatra
преди 2 години
Защо не им пука ли, защото издават собствени валути, които са световни резервни валути, т.е. има доверие към валутите им, а едните даже са подкрепили валутата си с армия и петрол. Могат да си печатат хартийки и да си позволят да не им дреме за дефицити, докато доверието продължава. Просто е. Ние не можем да си го позволим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Asdf1234
преди 2 години
Приказките, Ви са много хубави, но ми е интересно, когато излезете и ги споделите смело с избирателите, какво ли, ще, Ви сполети. Хората не искат да чакат 5 години, а сега и веднага помощ за да не умрат от глад. Като сте толкова умни, обяснете ми защо и Щатите и в Европа не им пука от дефицита и поматат на хората в броя. Вие сте с дебели *** и портфейли и Ви е широко около врата. Тъ па на ри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
shinawatra
преди 2 години
Затвор за Тиквата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Абе все си мисля,че мистър Радев е по скоро за там :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
novata_ikonomika
преди 2 години
Почва ли да спада/гърми балона "устойчиво минахме през кризата"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
и да звъннат на бай Ставри , да подготви килия в южното крило ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още