IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ: Готови сме да управляваме, да бъдем опозиция и на служебен кабинет*

Президентът не може да бъде архитект на бъдеща коалиция и кабинет, коментира Румен Радев

09:25 | 19.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемариев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемариев, Investor Media Group

България трябва да има работещо правителство със солидна парламентарна подкрепа, коментира след срещата при президента Румен Радев вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. Според него Планът за възстановяване е станал обект на "политическа интрига" и досега нито една партия не е показала алтернативен план или предложение за промяна.

Вицепремиерът в оставка изтъкна, че целият пакет европейски средства за новия седемгодишен период е 50 млрд. лева и не може да отговори защо фокусът е точно върху Плана за възстановяване.

Дончев посочи още, че ГЕРБ няма желание да бави процедурата и имат готовност да върнат мандата, без да представят състав на кабинет за обсъждане в Народното събрание. Той коментира, че партията може да даде подкрепа за правителство на друга партия, но първо трябва да има предложение, състав и анонс за политики.

Даниел Митов, който вече беше анонсиран като кандидат за премиер на ГЕРБ, отчете, че България се нуждае от бързи решения по отношение на пандемията, възстановяването на икономиката и сложната геополитическа обстановка. Той обърна внимание на недопустимия език, който се използва в последните дни в институциите и допълни, че е недопустимо в демокрацията да се иска "изчезването" на опонента.

ГЕРБ е първа партия в избори, които никой не е оспорил, обсъдихме и важни предизвикателства пред страната, включително и Плана за възстановяване, каза от своя страна Десислава Атанасова след срещата при президента."За нас е важно да има работещо правителство възможно най-бързо", каза тя и допълни, че всеки ден хората очакват важни, тежки и вероятно непопулярни решения.

По-рано днес Атанасова коментира, че в ГЕРБ са готови да бъдат в опозиция, както и да управляват, но и за служебно правителство, "Били сме и преди в подобна ситуация и не ни е страх нито от проверки, нито от ревизия, нито от служебен кабинет", допълни тя.

"Не бързам със служебен кабинет, а изтъквам какви са предизвикателствата", категоричен беше президентът Румен Радев. За него е нужно най-бързо да има редовно и отговорно работещо правителство.

Той отчете още, че страната е изправена в усложнена среда на сигурност и са нужни бързи действия и ефективен план за възстановяване и устойчивост на икономиката.

В своето предварително изявление Десислава Атанасова отбеляза, че пред България стоят редица предизвикателства - икономически и социални, а ГЕРБ са готови да излъчат състав на Министерския съвет, който може бързо да започне ежедневната си дейност във връзка със справянето с всички предизвикателства пред България.

"Очаквам, че в 45-то Народно събрание ще има не само демонстрация на сила, защото е очевидно, че ГЕРБ ще бъде в опозиция, въпреки че сме най-голямата парламентарна сила", допълни още Атанасова.

Тя посочи, че изборът на председател на парламента явно е показал разпределението на силите.

"Президентът не е и не може да бъде архитект на възможна бъдеща коалиция и управление", каза още Румен Радев и допълни, че отговорността за съставянето на кабинета е в ръцете на парламента. Президентската институция осигурява платформа за диалог, която да търси отговорно решение за България, поясни държавният глава.

Надяваме се, че патосът в парламента ще премине и всички ще бъдем по-прагматични и ще взимаме решения с повече отговорност, коментира още Атанасова в началото на срещата при държавния глава.

Президентът Румен Радев започна процедура за консултации с парламентарно представените сили, след което ще връчи проучвателните мандати за съставяне на правителство. Първи мандат ще получи ГЕРБ като първа политическа сила в 45-то Народно събрание. 

* Информацията е обновена към 10:05 часа с изявленията след края на срещата на представителите на ГЕРБ при Румен Радев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
Приетият Валутен борд запази неправилния метод за въвеждане на лева. Наличието на тази съдбовна грешка е съществената причина за политическия провал на управляващите политици.Паричната грешка създава зависимост: колкото повече се работи за национален икономически растеж толкова повече са щетите.Силата на партия ГЕРБ е усилената работа за национален икономически прогрес. Щетите от паричната грешка подсигуриха политическия провал на правителството на Бойко Борисов.Необходим е подобрен метод за въвеждане на лева за да е възможно устойчиво правителство на Република България.Защо партия ГЕРБ запази фаталната държавна слабост?Партия, която е за съхраняване на съдбовната грешка (при достатъчно време) е с подсигуряван провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още