IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев към „Има такъв народ”: Към вас са вперени очакванията на българите

Щастливи сме, че президентската институция спазва Конституцията и законите, ние също ги спазваме, каза Тошко Йорданов

10:55 | 19.04.21 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемариев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемариев, Investor Media Group

С гласа си българските граждани отредиха изключително отговорна роля на вашата партия в 45-ото Народно събрание и в цялост в политическия ред на страната. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на „Има такъв народ”, които се явиха на консултации преди връчването на мандат за съставяне на правителство.

При държавния глава бяха Филип Станев, Тошко Йорданов и Виктория Василева от партията на Слави Трифонов.

Днес президентът Румен Радев започна процедура за консултации с парламентарно представените сили, след което ще връчи проучвателните мандати за съставяне на правителство. Първи при президента бяха от ГЕРБ като първа политическа сила в 45-то Народно събрание. 

Предизвикателствата пред страната са огромни - пандемията, икономическата и социална криза. Във вас са вперени очакванията на българските граждани, каза още Румен Радев, обръщайки се към представителите на „Има такъв народ”.

„ГЕРБ имат готовност да съставят правителство, но не искам да се превръщам в човек, който предсказва какво ще се случи. Ако правителството на ГЕРБ не бъде подкрепено, отговорността идва при вас. Затова съм готов да чуя вашата ценностна рамка, вашата граница на компромис, както и диалогът, който водите с другите политически формации за подкрепа на едно такова правителство, защото тази хипотеза съществува. Вашата роля е отговорна“, каза Румен Радев.

„Щастливи сме, че президентската институция спазва Конституцията и законите, ние също ги спазваме такива, каквито са", заяви председателят на парламентарната група на „Има такъв народ" Тошко Йорданов. Ще обсъдим конструктивно какво мислим, заяви той. 

След консултациите Тошко Йорданов каза пред журналисти, че е хубаво политическите партии да изпълняват казаното и преди изборите.

„Няма да влезем в коалиция с партиите от статуквото. Ако се стигне до кабинет, то ще е с другите две партии от протестите. Първи получават мандат ГЕРБ, те трябва да решат, ние предварително не говорим. Ще направим това, което сме казали още преди изборите“,  каза Йорданов.

От ГЕРБ обобщиха, че има консенсус, че България трябва да има работещо правителство със солидна парламентарна подкрепа. За да има стабилност от ГЕРБ заявиха готовност да подкрепят правителство на „Има такъв народ" с „двама-трима" депутати. Нямаме желание да бавим процедурата, заяви по-рано Томислав Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 9
Invcom
преди 2 години
На мен пък ми се струва, че Радев е доста добре приет от чичо Сам. Затова от ул. Козяк често критикуват бившия кабинет и никога Президента. Скоро ще ви се изясни картината, просто някой хора по-бавно схващат какво се случва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
ми той новият не го харесва ... :))) ... колко български президенти и вицепрезиденти са лежали по корем пред руския патриарх ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
Invcom
преди 2 години
Радев ще го гледаш още няколко мандата свиквай с мисълта. Освен това не е важно кой ти харесва на теб, важно е новия ни голям брат кого харесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
Invcom
преди 2 години
Абе да питам къде се покриха всички Гербери ... ? Няма го Ватника, няма Стоян, Solar power-a изчезна ... Така е батко, паднеш ли от коня и троловете те забравят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Asdf1234
преди 2 години
Браво на Радев. Време е да му се духне под опашката. Да тренира, на шутове в г.... Идва и неговия ред. Да се готви наесен гл у п е н дъ раИ той е от мутрите, но от другия цвят. Чакаме го на гюме и него .. Скоро, много скоро, ще преставе да ни къса нервите и тоя г ал ф
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още