IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Япония отчете най-силния си ръст от повече от три години

Страната отчита по-впечатляващо увеличение на експорта за Китай и по-бавно възстановяване на търговията със САЩ

11:34 | 19.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Износът на Япония отчете най-силния си ръст от повече от три години през март най-вече заради нарастване на доставките в Китай, нов знак за икономическото възстановяване от дълбокия спад заради коронавируса от миналата година, предаде Ройтерс.
 
Данните за търговията обаче е малко вероятно да облекчат напълно притесненията относно крехкото възстановяване на третата по големина икономика в света, която понесе огромен удар от колапса на световната търговия поради пандемията през първото тримесечие на 2020 г.
 
Износът е нараснал с 16,1% през март в сравнение с година по-рано, отбелязвайки най-големия ръст от ноември 2017 г. Това е по-добре от очакваното от икономистите повишение от 11,6% според анкета на Ройтерс и след свиването с 4,5% през февруари.
япония япония
Въпреки това според анализатори възстановяването на износа се забави значително през първото тримесечие и впечатляващият годишен ръст се дължи на слабостта на износа през март 2020 г.
 
Министерството на финансите отчете особено силни доставки до най-големия търговски партньор на Япония - Китай, докато темпът на възстановяване на износа за американски компании остава относително бавен, твърдят анализатори.
 
„Има вероятност за ограничения на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Китай“, каза Такеши Минами, главен икономист в Изследователския институт „Норинчукин“.
 
Доставките до Китай, най-големият търговски партньор на Япония, се увеличават с 37,2% през годината до март, водени от износа на цветни метали и пластмасови изделия.
 
Въпреки това икономиката на Япония регистрира по-бавно възстановяване на търговията със САЩ. Износът за Съединените щати, най-голямата икономика в света, се е увеличил с 4,9%, като отчита първия си годишен ръст от пет месеца насам, тъй като голямото търсене на автомобили и строителни машини компенсират по-ниските доставки на самолети.
 
Доставките до Азия като цяло са нараснали с 22,4%, докато тези до Европейския съюз са се повишили с 12,8% през март.
 
Вносът е нараснал с 5,7% през март в сравнение със същия месец година по-рано, спрямо средната прогноза за увеличение от 4,7%, регистрирайки търговски излишък от 663,7 млрд. йени (6,11 млрд. долара) спрямо очакването за 490 млрд. йени.
 
Данните за търговията излизат след анкета на Ройтерс от петък, която установи, че доверието сред японските производители се е повишило до най-високото ниво от повече от две години през април, тъй като силното търсене на пазара на електроника повиши перспективите за износителите.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още