IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай поведе по ръст сред основните борси в Азия, Индия записа най-голям спад

В корпоративен план акциите на Alibaba, регистрирани на борсата в Хонконг, поевтиняха с 1,44%

12:12 | 19.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион започват седмицата предимно с повишения, въпреки че пазарите в Индия изостанаха от общата тенденция, тъй като страната продължава да отчита нарастване на заразените с коронавирус, съобщава CNBC.

Компаниите, листнати на континентални китайски пазари, поведоха по ръст сред основните пазари в региона, като Shanghai composite се повиши с 1,49% до 3 477,55 пункта, докато Shenzhen component нарасна с 2,9% до 14 117,80 пункта.

Индийските пазари се сринаха в понеделник, тъй като Nifty 50 и BSE Sensex спаднаха с повече от 2%, тъй като ситуацията с Covid-19 в страната остава тежка и това влияе негативно върху настроенията на инвеститорите.

В неделя Индия съобщи за 261 500 нови случая. Страната е втора след САЩ по брой заразени в световен мащаб, според данни на университета Джон Хопкинс.

В корпоративен план акциите на Alibaba, регистрирани на борсата в Хонконг, поевтиняха с 1,44%. Това се случи, след като Ant Group заяви в Twitter, че скорошната информация на Ройтерс, че компанията търси начини Джак Ма да излезе от инвестицията си, е „невярна и неоснователна“.

Ройтерс съобщи през уикенда, че Ant Group разглежда възможността основателят ѝ Джак Ма да се раздели със своя дял във финтех гиганта и да се откаже от контрола си над него, след като срещите с китайските регулатори подсказаха на компанията, че този ход ще ѝ помогне да се справи с недоволството на Пекин. Агенцията се позова на източник, запознат с регулаторите, както и двама души, свързани с компанията.

Други листнати в Хонконг китайски технологични фирми се търгуваха разнопосочно, като Hang Seng TECH прибави 1,48%.

Междувременно акциите на Trip.com поскъпнаха с повече от 4% спрямо емисионната си цена в следобедната търговия в понеделник, когато дебютираха на борсата.

По-широкият индекс Hang Seng нарасна с 0,43% към края на сесията.

Японският Nikkei 225 затвори на ниво от 29 685,37 пункта, докато индексът Topix отписа 0,22%, като приключи търговския ден на 1 956,56 пункта. Износът на Япония през март нарасна с 16,1% в сравнение с година по-рано, показват данните на Министерството на финансите. Това е много по-висок резултат от увеличението от 11,6%, очаквано от икономистите в анкета на Ройтерс.

Междувременно южнокорейският Kospi затвори на ниво от 3 198,84 пункта, докато ASX 200 в Австралия се повиши леко до 7065,60 пункта.

На валутния пазар индексът на щатския долар беше на ниво от 91,498 пункта след спад от нива над 91,8 пункта.

Японската йена се търгуваше на ниво от 108,46 йени за долар, поскъпвайки от нивата над 109,2 йени спрямо американската валута, наблюдавани миналата седмица. Австралийският долар се разменяше за 0,7741 долара, след като миналата седмица поскъпна от под 0,768 долара.

Цените на петрола се понижиха в часовете за търговия в Азия, като фючърсите върху сорта Брент поевтиняха с 0,49% до 66,44 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол също понижиха цената си с 0,46% до 62,84 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още