IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната реформа – между кошмара на комунизма и застрахователното печалбарство

Вероятно ще има промени в състава на Националния оперативен щаб, каза Илко Семерджиев

14:16 | 19.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Здравната реформа е направена и не е нужна смяна на модела, а неговото усъвършенстване. Това коментира по БНР бившият здравен министър Илко Семерджиев, който е изготвил монография, свързана с 20-годишен анализ на здравната ни система.

Здравната реформа е направена в периода 1997-2001 година от Обединените демократични сили, припомни той.

По думите му в този период системата е преминала към европейско здравеопазване, базирано на солидарен здравноосигурителен модел. Според него този модел трябва да бъде развит и усъвършенстван, а не заменян.

„Модели не се сменят от ден за пладне. Ако излезем от рамките на солидарния здравноосигурителния модел, ще попаднем или в кошмара на комунизма, или в кошмара на застрахователното печалбарство“, каза Семерджиев.

„Много хора твърдят, че здравеопазването трябва да бъде реформирано, но аз питам в какъв смисъл – да се върнем назад към комунистическия модел „Семашко“ или да отидем към това, което предлагаше министър Кирил Ананиев – към застрахователен модел? Представяте ли си, ако той се беше реализирал, как щяхме да искаме от частни застрахователни дружества да се справят с пандемията? Това е пълен абсурд“, заяви той. 

Семерджиев коментира и предизборните идеи на БСП за здравния сектор, свързани с премахване на търговския статут на болниците.

„Това означава те да минат отново в модела „Семашко“ по оня безобразен начин, по който бяха финансирани от централен орган и то административен, вместо парите на НЗОК да следват осигурения гражданин и да бъдат плащани там, където той се лекува“, каза бившият министър.

Относно бъдещите политици в здравеопазването той коментира, че е нужна приемственост и заяви, че епидемията може да е факторът, който да ги обедини.

Илко Семерджиев коментира и мерките, свързани с овладяването на епидемията и ролята на Националния оперативен щаб. Той посочи, че в пиковите моменти на епидемията е имало експоненциален растеж на заразените, който според него не би могъл да се овладее без централизация на здравната система. По думите му, ако при смяната на правителството не се смени и управленската схема за овладяването на кризата, бъдещите резултати няма да са добри.

В различните моменти пандемията се развива по различен начин. В определени моменти сме се проваляли с овладяването на кризата, но в други сме се справяли блестящо, каза той.

За него въпросът е каква е схемата на управление на тази пандемична криза.

„Още от самото начало проблемът беше заложен в Министерството на здравеопазването, защото то се оглавяваше от човек, който има своите финансови и счетоводни умения, но не и управленски, не и здравни (Кирил Ананиев, бел. ред.). Схемата на този човек до края на извънредното положение трябваше да бъде компенсирана от щаб“, посочи той, като допълни, че и след съставянето му тази схема е продължила да работи и да предопределя лошите резултати.

Относно бъдещето на щаба той изрази мнение, че най-вероятно ще има и промени в състава на щаба. 

Според него трябва да се наблегне повече на ваксинацията на по-рисковите групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още