IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага у нас на жени под 60 г. с риск от тромбози

Преболедували Covid могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от три месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата

16:51 | 19.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Anthony Devlin Bloomberg</em></p>

Снимка: Anthony Devlin Bloomberg

Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага у нас на жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения. Това съобщи на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов веднага след приключване на заседанието на ваксинационния щаб.

Всички, получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина. 

Тези, които са ваксинирани с първа доза с ваксината и не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат доза от ваксината на Pfizer, но не по-рано от 84 дни от първата доза на AstraZenecа. Тогава ваксинацията ще се счита за завършена.

При лица, заболели от коронавирус след прилагане на първа доза от ваксината, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Преболедували Covid-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Хората, които не желаят втора доза, няма да получат сертификат за ваксиниране, уточни Ангелов.

Относно комбинирането на две различни ваксини Ангелов заяви, че все още няма такива клинични проучвания до момента.

Има готовност през май да се възобнови работата на "зелените коридори" за ваксиниране след нови доставки от ваксините. През май ще има възможност да се правят по 50 хиляди дози дневно, а през юни – по 55 хиляди, стана ясно на брифинга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още