IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Преминаването от въглища на газ е спестило 58 млн. тона въглеродни емисии

Прогнозата за 2021 година е за възстановяване на търсенето на газ и ръст от 3,2%

22:00 | 19.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преминаването от въглища на природен газ в сектора на индустрията е спестило 58 млн. тона въглеродни емисии през 2020 година, показват анализите на Международната агенция по енергетика (МАЕ). От организацията ревизираха и данните си за търсенето на газа през миналата година.

Според последните оценки потреблението се свива с 1,9%, а не с 2,5 на сто заради по-студеното от очакваното време през декември. Въпреки това 2020 година записва рекорден спад на потреблението на суровината вследствие от пандемията от коронавируса. Като цяло търсенето на енергия в световен мащаб намаля с около 4% през миналата година, посочват още от МАЕ.

Спадът се дължи основно на свитото търсене на петрол (с 9%) и на въглища (с 4%).

Най-сериозно е намалението на потреблението на природен газ в Северна Америка - с почти 2% на годишна база.

Прогнозата за 2021 година е за възстановяване на търсенето на газ и ръст от 3,2%. То обаче е несигурно и асиметрично по икономически сектори и региони. Очакванията са, че индустрията, която реално не отчете сериозни изменения в потреблението през 2020 година (спад в рамките на само 1,2%), да поведе възстановяването с ръст на потреблението от 5,4 на сто.

Но по отношение на производството на електроенергия ръстът ще бъде в рамките на едва 1,2%, с което секторът няма да може да преодолее спадът от 2,1%, регистриран през 2020 година.

Заради слабото търсене цената на природния газ през миналата година е достигнала дългогодишно дъно.
Ниските цени и зелените цели насърчават производството на електроенергия от газ. Особено видимо е това в САЩ, където производството расте в рамките на 3%. В същото време производството на енергия от въглища се свива с 19 на сто.

В Европа потреблението на газ през първата половина на 2020 година намалява с 10% на фона на мекото време и пандемията от коронавируса, но през следващите месеци се възстановява заради ограниченото производство на енергия от ядрените централи, както и ускоряване на трансформация от въглища към природен газ.

Данните показват още, че вноса на природен газ в Европа намалява с около 10% през 2020 година. Спад има както по отношение на втечнения газ (-3%), така и по отношение на тръбния газ (-12%).

В първата половина на 2020 година Европа е привличала големи количества втечнен газ - близо 2/3 от всички доставки и вносът се увеличаваше с 20% на годишна база. Причината е слабото търсене в Азия, отбелязват още от МАЕ. През следващите месеци обаче тенденцията се обърна, подкрепено от възстановяването на доставките на тръбен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още