IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM зарадва с най-висок ръст на приходите от 2018 г.

Стратегията на новия изпълнителен директор Арвинд Кришна вече дава първи плодове

09:56 | 20.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

След дълъг период на засушаване IT ветеранът International Business Machines Corp. леко увеличи приходите в началото на годината благодарение на процъфтяващите облачни услуги. През трите месеца до края на март приходите нарастват на годишна база с един процент до 17,7 милиарда долара (14,7 милиарда евро), както IBM обяви в понеделник след затварянето на американския пазар. Това беше първото увеличение от четири последователни тримесечия със спадове и над прогнозите на анкетираните от Bloomberg анализатори за 17,3 млрд. долара.

IBM отчете ръст на приходите през първото тримесечие в три от петте си бизнес сегмента, включително облака и когнитивния софтуер, където продажбите се увеличиха с 3,8% на годишна база до 5,4 млрд. долара. Отделът „Глобални бизнес услуги“, който включва консултациите, и звеното „Системи“, което включва хардуер и софтуер за операционни системи, също отчитат увеличение на приходите на годишна база. 

Неочаквано по-силен резултат регистрира мейнфрейм подразделението – традиционните мейнфрейм компютри –  поради по-голямото търсене в сектора на финансовите услуги, както обясни финансовият директор Джеймс Кавано. Това се дължи и на по-големия обем на търговия от страна на частните инвеститори в последно време.

Повече от 100-годишната компания иска да отдели бизнеса си с IT инфраструктура и да го прехвърли на нова компания, листната на борсата. След това концернът трябва да се концентрира повече върху своите хибридни облачни приложения.

Април отбелязва цяла година, откакто Арвинд Кришна пое поста изпълнителен директор на мястото на Джини Ромети - с планове да се съсредоточи върху изкуствения интелект и облака, за да съживи растежа след години на стагнация.

Доходоносният облачен бизнес на IBM с IT услуги и пространство за съхранение в интернет се е увеличил с 21 процента до 6,5 милиарда долара.

Кришна реорганизира 109-годишния технологичен гигант около хибридна облачна стратегия, която позволява на клиентите да съхраняват данни в частни сървъри и в множество публични облаци, включително тези на конкурентите Amazon.com Inc. и Microsoft Corp. Общите приходи от облачните услуги растат с 21% до 6,5 млрд. долара през първото тримесечие.

Кришна заяви, че е „уверен", че IBM ще постигне ръст на приходите през второто тримесечие и останалата част от годината. „Ще излезем през 2021 г. в по-силна позиция, отколкото я започнахме“, каза той по време на конферентен разговор след публикуването на резултатите.

Кришна приписва резултатите на „нарастващото възприемане на клиентите на нашата хибридна облачна платформа“, както и ръста на бизнесите за софтуера и консултациите.

Миналия октомври Кришна отдели звеното за управлявани инфраструктурни услуги на IBM в отделна публично търгувана компания, която ще се казва Kyndryl и ще бъде базирана в Ню Йорк. Отделът, понастоящем част от подразделението на IBM за глобални технологични услуги, се занимава с ежедневни операции по инфраструктурни услуги като управление на клиентски центрове за данни и традиционна IT поддръжка за инсталиране, ремонт и експлоатация на оборудване.  IBM IBM

Отделът, най-големият на IBM, отчита свиване на бизнеса в период, в който клиентите възприемат преминаването към облака, а много клиенти забавят актуализациите на инфраструктурата по време на пандемията. Това беше едно от само две от подразделенията на IBM, които през първото тримесечие генерират спаднали приходи, като продажбите са се понижили с 1,5%, до 6,37 млрд. долара. Предвижда се отделянето да бъде завършено до края на тази година.

IBM също така заяви, че приходите от Red Hat, която закупили през 2019 г. за 34 млрд. долара, са се увеличили със 17% през първото тримесечие.

Печалбата все пак е спаднала с 19% до 1 млрд. долара.

Печалбата без някои разходи е 1,77 долара на акция, надминавайки средната оценка на анализаторите от 1,65 долара. Брутният марж е 47,3%, в сравнение с очакваните 47,2% анализатори.

Акциите поскъпнаха с 4,9% в края на търговията, след като затвориха на ниво от 133,12 долара в Ню Йорк. Акциите са поскъпнали с 5,8% от началото на годината, докато увеличението за S&P 500 е от 11%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още