IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Година след срива до отрицателни нива петролът поскъпва до 64 долара за барел*

Суровият петрол поскъпна с повече от 30% от началото на 2021 г., тъй като инвеститорите залагат на това, че отварянето на икономиките ще стимулира потреблението

10:23 | 20.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролът поскъпна до над 64 долара за барел, удължавайки ралито в очакване на по-добро търсене. Повишенията бяха подкрепени и от по-слабия долар, съобщи Bloomberg.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 0,98% до 67,71 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол (WTI) повишават цената си с 0,96% до 64,04 долара за барел.

петрол петрол

В САЩ броят на рафинериите се е увеличил до най-високото ниво от повече от година с нарастване на активността, като този оптимизъм засенчва опасенията, че търсенето в Индия ще бъде засегнато от новата вълна заразени с коронавирус.

Допълнителен тласък на суровината даде и по-слабият долар, който поевтинява за седма поредна сесия, повишавайки привлекателността на суровините.

Суровият петрол поскъпна с повече от 30% от началото на 2021 г., тъй като инвеститорите залагат на това, че отварянето на икономиките ще стимулира потреблението и ще продължи да стопява световните запаси. С нарастването на търсенето Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници планират предпазливо увеличение на доставките от следващия месец. Възможно е ОПЕК+ да не проведе министерска среща в пълен състав, планирана за следващата седмица, което вероятно показва, че членовете на организацията не виждат голяма нужда от преразглеждане на настоящата стратегия.

„Ако цените се запазят в настоящия диапазон, те не биха искали да правят промени в договореното за май-юли“, каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. И все пак, "суровините изглежда подценяват риска от забавяне на търсенето в Индия и Европа“, коментира тя.

Преди година на днешния ден световният петролен пазар се изправи пред безпрецедентна криза, като WTI се срина до -37,63 долара за барел. Цените станаха отрицателни, след като блокировките засегнаха търсенето, а производителите от Саудитска Арабия и Русия започнаха ценова война, наводнявайки пазара. Възстановяването на единството на ОПЕК+, съпроводено от сериозни съкращения на доставките и разработването на ваксини, помогнаха на цените да постигнат стабилно възстановяване.

Година по-късно ОПЕК+ реши да върне на пазара над 2 милиона барела на ден от 8-те милиона, които оттегли по-рано, като доставките ще се увеличават на няколко етапа до юли.

Ако събранието на министрите бъде отложено, коалицията може да се събере на заседание на 28 април.

*Информацията е актуална към 9:35 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
за петролът не знам , но amazon са започнали доставки в трети град вече с напълно електрическите си бусове rivian . другарете и чал.мите да мислят за още ограничения в добивът , за да държат цената 65-70 ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още