IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манията по доуджкойна се опълчва на разпродажбите при криптовалутите

Токенът поскъпва с над 6% на фона на поевтиняване с над 3% за биткойна и с над 4% за етера

13:03 | 20.04.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Почитателите на доуджкойна отбелязват още един успешен ден за започналата на шега криптовалута, въпреки че останалите токени изпитват трудности.

Към 12:50 ч. българско време криптовалутата поскъпва с над 6% за последните 24 часа до 0,405942 долара, след като по-рано през деня ръстът достигна до над 20%, показват данни на CoinDesk.

Цената на доуджкойна през последния месец. Графика: CoinDesk

На този фон секторът като цяло отбелязва солидни понижения. Биткойнът поевтинява осезаемо с близо 3,2% до 55 112,69 долара, след като през уикенда отбеляза най-голямото си поевтиняване в рамките на сесия от близо два месеца.

Втората по големина криптовалута етер се разделя с 4,7% до 2140,04 долара, а рипълът - с над 10% до 1,27 долара.

„Има една група от инвеститори, мнозина от които от поколението Y (хора, родени от средата на 80-те до началото на новото хилядолетие – бел. ред.), които гледат на това като на кауза, движение“, посочва Антони Тренчев, съосновател на Nexo пред Bloomberg. „Доуджкойнът е показателен за духа на времето, който се разкрива пред очите ни“, допълва той.

Новата порция волатилност при криптовалутите отново разпалва дебата за формирането на балон в сектора, свивайки пазарната им капитализация като цяло. Въпреки това тя остава близо до рекордните 2 трлн. долара – праг, който бе преминат преди около две седмици.

Ръстовете при доуджкойна бяха тласнати и от кампанията в Twitter с хаштага #DogeDay, като бе избрана датата 20 април, или 4/20 – символика, свързана с употребата на марихуана.

За водещите криптовалути поевтиняването все още не е голяма беда – биткойнът и етерът поскъпват с около съответно 90% и 180% от началото на годината на фона на засиления институционален интерес, посочва Bloomberg.

Goldman Sachs Group Inc. и Bank of New York Mellon вече навлязоха в сектора, а листването на борсата Coinbase на Nasdaq също значително подсили профила на криптосектора на основния пазар.

„Биткойнът се опитва да се стабилизира след срива през уикенда до територията на мечия пазар“, коментира Едуард Моя, старши анализатор на Oanda Corp. „Институционалното търсене може да види в тези масови разпродажби възможност за покупки. Биткойнът може да продължи да се стабилизира тук, като се формира нов търговски диапазон между 52 хил. и 62 хил. долара през следващите няколко седмици“, коментира още той.

И макар почитателите на доуджкойна да създават ръстове, то някои криптоинвеститори призовават за предпазливост.

„Изглежда наистина е сезон на алтернативните монети“, посочва Джъстин Чу, старши трейдър на Wave Financial. Той обаче очаква за повечето инвеститори на дребно да е най-добре да държат и купуват само биткойн и етер, а увеличаването на интернет интереса само повишава волатилността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Аз не бих заложил на doge дългосрочно. Валутата е инфлационна ! Всяка година си печатат нови doge-та. Етера е същата работа. Измислят в момента някакви стейкове (доживотно) за да задържат хората тези видове койни. Аз принципно дългосрочно залагам на BNB (конкурент на етера), BTC, ADA,CRO.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
От всички крипто валути единствената която има смисъл е BNB. Ако имаш от нея при търговия ползваш 25% отстъпка това е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
kmilchev
преди 2 години
При всички случай, ако гледаме за след 5 години, криптовалутите са едни от най-добрите средства за съхранение на стойност. На второ място бих поставил златото и други подобни редки метали. За недвижимите имоти все още не разбирам защо всички са луднали по тях. То дори в София вече намалява население, а какво остава за останалите райони в страната. След едни 10-20 години ще се падат по 2-3 апартаменти и къщи на един човек и няма и да има какво да ги правят освен да плащат данъци и поддръжка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
kmilchev
преди 2 години
Аз за doge-a разбрах именно от една статия на Инвестор. Вкарах 20? преди няколко месеца, сега проверих са станали 250?, а се очаква валутата да расте още доста. Така, че мога само да благодаря на Инвестор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Имаме за всеки вкус и възраст. Специално за индивиди като теб - дигитална рубла и дигитализиран юан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Изкарват пари от едната пирамида, за да ги вкарат в друга с надеждата за многократна печалба?Скоро ежедневно ще почнат да се пръкват нови видове койни :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
nikiangel
преди 2 години
Малките крипто играчи приличат на деца, седнали да играят монополи и разменящи левчетата с които са пратени да купят хляб за жетончета от играта. Батковците дето държат кутията с жетоните само се подсмихват отстрани и нахъсват играчите.Скоро ще има шамари и много рев :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Това с кривогледото пcе ли е новия хипер - пупер актив, дето ще срине алчните банкери? :)))) Един простичък въпрос - за какво се ползва това куче-койнче и какъв приход прави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Манията по доуджкойна се опълчва на разпродажбите при криптовалутите Еее, тая мъгла в Балкана може ли да лае като куче барем?Ако не може и това = за нищо не чини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още