IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Константин Велев: Дигитализацията изисква промени в застраховането

Необходимостта от по-стабилен жизнен стандарт и краткосрочна предвидимост причини спада в животозастраховането, посочи изпълнителният директор на ЗАД "Армеец"

18:05 | 20.04.21 г.
Константин Велев: Дигитализацията изисква промени в застраховането

Пандемията промени нагласите на клиентите – предпочитат се все повече дигитални услуги и в застрахователния сектор.Темпът на растеж беше негативно засегнат от кризата и ние приключихме 2020 г. на нивата от 2019 г. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Константин Велев, изпълнителен директор на ЗАД "Армеец" и председател на управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи.

Той посочи, че през миналата година по-сериозно беше засегнато животозастраховането, където има по-отчетлив спад от над 10% спрямо 2019 година. По думите му за по-нататъшната дигитализация в застраховането са необходими редица нормативни промени, тъй като секторът е регулирана дейност и респективно изискванията са сериозни. Велев напомни, че се спазват европейските регулации

"В тази посока има какво да се прави от гледна точка на регулации на българско равнище, за да се улеснят процесите. Нормативната база в една недигитална среда беше адекватна като подход, но оттук нататък пандемията наложи тази нова реалност и ние трябва да се съобразяваме с нея", коментира Велев.

Според него пандемията не се е отразила толкова тежко върху застрахователния сектор, колкото първоначално се е очаквало.

"Пазарните данни за 2020 г. вече са публикувани от Комисията за финансов надзор, като от тях се вижда, че пазарът по общо застраховане е на нивата от 2019 г. Темпът на растеж, който наблюдавахме през последните години, беше практически негативно засегнат, като в условията на икономическа и здравна криза, това е нещо приемливо", смята застрахователят.

Изпълнителният директор на ЗАД "Армеец" информира, че по-сериозно е засегнато животозастраховането, където има действително по-отчетлив спад от 10% спрямо предходната година.

"При автомобилното застраховане ситуацията е такава, каквато беше през 2019 г. от гледна точка на краен резулатат. "Гражданската отговорност" е с много лек спад - под 1% спрямо 2019 г., а "Каско" е с много лек ръст от около 1% спрямо 2019 г. Като цяло двете застраховки запазиха обемите си", отчете Велев.

Според госта причината за доминиращия 71-процентен дял на автомобилните застраховки в България в сравнение с разпределението на пазара в Европа е фактът, че животозастраховането предполага един по-стабилен жизнен стандарт и краткосрочна предвидимост.

Като част от кампанията за отбелязването на 25-годишния си юбилей, ЗАД "Армеец" ще предостави възможност на младежи, които искат да се развиват в сферата на застраховането, да станат партньор на инциативата "Млад застраховател" на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

"Това е една инциатива, която започна от ВУЗФ и в която ние видяхме една прекрасна възможност да отбележим по още един начин нашия юбилей. Става дума за стипендия, която ние ще осигурим по магистърска програма "Застрахователен бизнес и риск мениджмънт". Има четири предварително зададени теми в конкурса, които по избор всеки кандидат може да разработи, като журито основно ще се състои от преподаватели от ВУЗФ и наш представител", съобщи Константин Велев.

Появиха ли се повече персонализирани продукти и услуги в застраховането? Кои видове полици ще се развият бурно през следващите години? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още